Megemlékezés IV. Béla szobránál

droszler | 2002. november 08 06:21:30 | körmendi hírek |
Az október 28-ai városi megemlékezés IV. Béla király szobránál folytatódott, ahol a Somogyi Béla Általános Iskola tanulói mutatták be műsorukat. Az ünnepség szónoka Németh Zsolt országgyűlési képviselő volt. Beszédében elmondta, hogy Körmend városa utak találkozásánál jött létre. Csomópontként töltötte be évszázadokon át feladatát. Sok ember fordult meg itt mindig.
- H egy történelmi időutazásra vállalkoznánk, akkor láthatnánk, hogy hogyan éltek e helyen IV. Béla korában az emberek. A földrajzi környezet volt csak ugyanaz, de a városkép a tűzvészek miatt is folyton megújult. A második honalapítónk IV. Béla királynak az volt a célja alapító levelével, hogy Körmend polgárai gazdagodjanak. Ez a dokumentum három fontos elemet tartalmazott. A körmendiek szabadon választhattak bírót maguk közül. Szabad önrendelkezést és vámmentességet is kaptak Zala- és Vasvármegye egész területén.
Ez a király nagyon keményen kezdte uralkodását, ha egy nemes le mert ülni jelenlétében, háza összes székét elégettette.
Julianus barát híreit a közeledő hódító tatárokról sokan örömmel fogadták, mondván, lesz aki majd móresre tanítja a királyt. A tatárjárás után az volt az uralkodó fő célja, hogy a királyi birtokokat visszaszerezze. Körmend eredete és a királyi kegy elválaszthatatlan egymástól. Történelmünkben Körmendnek is jutott feladat, elég csak az úgynevezett körmendi csatát megemlíteni. A sok szenvedésből a körmendieknek is kijutott bőven.
A legnemesebb célokat csak úgy lehet megvalósítani, ha megnyerjük hozzájuk a legkiválóbbakat. Ennek az elvnek a megvalósulását példázza a Batthyányiak körmendi jelenléte - mondta s szónok.
Az ünnepség koszorúzással ért véget.

cs.t.
Rábavidék
XIII. évfolyam 18. szám
2002. november 8.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.