Mária Immaculáta körmendi fényei

droszler | 2005. október 29 11:14:46 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
A puttót állítólag az oroszok lõtték szét

Körmenden a város fõterén, a Szabadság téri parknak csaknem a mértani közepén áll a Mária Immaculata szobor (képünkön). Emelt talapzaton, 4 méter magas klasszicista oszlopon, a földgömb­ön álló, kezeit imára kulcsoló, kelet felé tekintõ Máriát az eredeti bûntõl mentes szüzet ábrázolja, fején tizenkét csillagos glóriával.

1822-ben Batthyány Fülöp herceg emeltette a szobrot déd­szülei, a várkastélyt megújító és a parkot alapító gróf Batthyány Lajos, Magyarország egykori nádora és felesége emlékére. Az oszlop aljzatán, Mária lábainál a történeti leírás szerint egy lilio­mot tartó puttó, azaz gyermekfi­gura (angyal) volt, melyet állító­lag az orosz katonák lõttek szét.
1931 májusában az akkori körmendi képviselõ-testület ho­zott egy határozatot, miszerint Batthyány-Strattmann László herceg emlékére a szobor glóri­áját villanyfénnyel világítsák ki. Ez meg is történt, egy ideig fényt árasztott a szobor, de van­dál kezek ledobálták, széttörték a világítást.
Az emlékmûvet 1984-ben Komjáthy Kálmán körmendi szobafestõ mester, lokálpatrióta felújította, megtisztította. Ekkor újra világítást kapott a glória és az oszlopot körbefoglaló négy­zet alakú kerítés sarka is. Az idei év Mária napjától pedig, mint azt Horváth Péter, a Városgond­nokság vezetõje elmondta, egy erõsfényû reflektorral esténként megvilágítják a Mária-oszlopot.
A kivitelezési munkálatok, a fényforrás beszerzése összesen mintegy 60 ezer forintba kerül­tek, mely költségeket a Város­gondnokság és a körmendi ró­mai katolikus egyházfelekezet közösen biztosított.

Tóth L.

Rábavidék
XVI. évfolyam 18. szám




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Fényfűzér a főtéri Immaculata-szobron  2004. december 18 20:05:59



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.