Nyerje meg egészségét!

droszler | 2005. november 04 16:07:03 | közérdekü |
A szervezett szûrõvizsgálatok részvételi arányának növelése jelenleg a prevenció egyik legfontosabb kihívása. Ezért a most induló szûrési kampány során összetett kommunikációval, valamint egy nyereményjátékkal is csábítják az érintett hölgyeket a szûrésen történõ megjelenésre.

A rosszindulatú daganatos betegségek Magyarországon az összes haláleset mintegy egynegyedéért felelõsek. A daganatos halálozás mérséklésének – rövid és középtávon – egyik legígéretesebb stratégiája a lakosság szûrõvizsgálata, azaz a magukat egészségesnek vélõ, tünet és panaszmentes személyek idõrõl-idõre megismételt vizsgálata. A szûrõvizsgálattal megelõzhetõ a betegség súlyosabb kimenetele, mivel korábban szakorvoshoz juttatja a kezelésre szoruló betegeket, mintha a tünetek, vagy panaszok miatt fordultak volna orvoshoz, így javítva a teljes gyógyulás esélyét is.

A méhnyak-szûrés a 25-65 év közötti nõi lakosságot, Vas megyében összesen 76.000 személyt érint. A szervezett szûrõvizsgálatok részvételi arányának növelése – különösen a méhnyak-szûrés esetében – jelenleg a megelõzés egyik legfontosabb kihívása.

Méhnyak-szûrést Vas megyében 11 szakrendelésen végeznek. A cytológiai vizsgálatok a Vas Megyei Markusovszky Kórház cytológiai laboratóriumában történnek. 2004-ben 20.124 hölgyet hívtunk méhnyak-szûrésre, ebbõl 1309-en jelentek meg a vizsgálaton, így a megjelenési arány 6,5 százalék volt. 2005 elsõ kilenc hónapjában a meghívottak száma 19.306 volt, közülük 1657 nõ élt a szûrõvizsgálat lehetõségével, ami 8,6 százalékos megjelenést jelent. A fõ problémát jelenleg is az okozza, hogy a magánrendelõkben végzett szûréseket nem tudjuk regisztrálni, így a valódi szûrésszámot és átszûrtséget nem ismerjük.
A részvételi arány növelésére kiszállásos és munkahelyi szûrést is szerveztünk. Ezen alkalmakkor szerzett tapasztalataink szerint a megjelentek többsége évente jár szûrõvizsgálatra. Népegészségügyi szûrésre szóló meghívólevéllel azonban csak a megjelenteknek csak néhány százaléka rendelkezett.

Sikeresebb volt a méhnyakszûrés összekapcsolása a mammográfiás szûréssel. Celldömölk térségében a mammográfiás vizsgálatra és méhnyak-szûrésre egy idõben kaptak meghívólevelet az asszonyok. A helyi tájékoztatást, szervezést a háziorvosok, védõnõk végezték. A Vas Megyei Markusovszky Kórház Nõgyógyászati Osztálya és az Onkológiai Gondozó biztosította, hogy a mammográfiás szûréssel egyidejûleg, ugyanabban az épületben elvégezzék a méhnyak-szûrést is. A mammográfiás szûréssel összekapcsolt méhnyak-szûrés legmagasabb részvételi aránya 14,9 százalék volt, ami csaknem kétszerese az éves átlagnak.
Felvilágosító elõadások szervezésében, szóróanyagok készítésében, terjesztésében pedig sok segítséget kapunk a helyi civil szervezetektõl.

A most induló kampány során a behívólevéllel együtt egy nyereményszelvényt is kiküldtünk. Aki a szûrõvizsgálaton megjelenik résztvehet a nyereményjátékban, ami természetesen nem kötelezõ. Az ellenõrizhetõség érdekében a kitöltött és visszaküldött nyereményszelvényen szerepeltetni kell a forgalmi napló sorszámát, az orvos aláírását és pecsétjét. A fõdíj egy szponzori felajánlásból származó Renault Modus személygépkocsi, amit 2006 februárjában, a Betegek Világnapjához kapcsolódóan egy nyilvános TV show keretében sorsolnak majd ki.

A kommunikációs program azonban nem szorítkozik pusztán a nyereményjátékra, az érintetteket számos egyéb formában is buzdítják a szûrésen történõ részvételre. A szûréseket támogató reklámkampány során elkészült 30 másodperces tv reklám több mint 200 alkalommal lesz látható számos országos (pl.: tv2, a Napkelte és a Hír Tv) és regionális televízióban. Szintén több mint 200-szor hangzik el a kampány rádiószpotja is.

A megyei program koordinátora a Vas Megyei ÁNTSZ, de szerepet vállalt a munkában az Együtt Egymásért Eséllyel az Életért Egyesület, valamint az Együtt az Emlõrák Ellen Közhasznú Egyesület is. Mindemellett a legtöbb hölgyet mozgósító orvos 2 millió forint értékû mûszert vásárolhat rendelõje korszerûsítésére.

A mostani kampány során Vas megyében, a behívóban szereplõ lehetõségen túl a méhnyak-szûrés szervezett módon az alábbi helyeken és idõpontokban végzik el:

Mammográfiás szûréssel egyidejûleg lehetõséget kínálunk méhnyak-szûrésre is a Nõgyógyászati Osztály 32. vizsgálójában, (rendelési idõ: hétfõ, szerda 13-14 óra) és az Onkológiai Gondozóban (keddenként 13:00-14:30 között)

Nyílt szûrõnap (Vas Megyei Markusovszky Kórház, idõpontról a helyi sajtóból értesülhetnek)

Kiszállásos szûrések (melyek helyérõl és idõpontjáról az érintetteket tájékoztatjuk)

www.liliom.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.