Nőtt a munkanélküliek száma októberben Zalában

droszler | 2005. november 09 18:45:25 | közérdekü |
Októberben néhány fõvel tovább emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma Zala megyében. A hónap zárónapján 12.783 fõ szerepelt a nyilvántartásban, az elõzõ havinál mindössze 62 fõvel több. A körzetek egy részében azonban kedvezõ változás történt, a munkanélküliek száma csökkent Lenti, Zalaegerszeg és Nagykanizsa térségében – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

A legerõteljesebb növekedés – ebben az idõszakban megszokott módon, a szezonális munkahelyek megszûnésének következményeként – Keszthely vonzáskörzetében ment végbe (10%).

Az egy évvel korábbit a megyében átlagosan 31%-kal haladja meg a munkanélküliek száma, ennél kisebb mértékben csak Keszthely és Zalaszentgrót körzetében növekedett.

Az emelkedés oka, hogy folytatódott a korábban bejelentett létszámleépítések során elbocsátottak, valamint a szezonális munkavégzés és a közcélú és közhasznú munkák befejezõdése után ismét munkanélkülivé válók regisztrációra jelentkezése. Az elõbb felsoroltak következtében a nem pályakezdõ munkanélküliek száma mintegy másfélszázzal emelkedett.

A pályakezdõ munkanélküliek száma ugyanakkor a szeptemberinél 66 fõvel kevesebb lett, és Keszthely és Letenye kivételével mindenütt csökkent. Ennek ellenére megyei szinten még mindig 360 fõvel meghaladja az egy évvel korábbit. A pályakezdõk összes regisztrált munkanélkülihez viszonyított aránya alacsonyabb a szeptemberinél, de – akárcsak az elõzõ hónapban – 1%-ponttal magasabb a tavalyinál, és Zalaszentgróton, Keszthelyen és Zalaegerszegen a legmagasabb.

A munkaerõpiaci mozgások októberben mérsékeltebbek és kedvezõbbek voltak az elõzõ havinál. Mindkét irányú mozgás alatta maradt a szeptemberinek, de a kilépõk száma kisebb mértékben csökkent a belépõkénél, így a munkanélküliek számában kis mértékû növekedés következett be.

A munkanélküliségi ráta 9,4%, a szeptemberinél 0,1 %-ponttal, az egy évvel korábbinál 2,2%-ponttal magasabb. A relatív munkanélküliség szintje a tavalyihoz képest Letenyén növekedett leginkább, és 13,8%-kal a megyében a legmagasabb. Az emelkedés ellenére továbbra is Keszthelyen a legkedvezõbb a mutató.

A munkáltatók munkaerõigénye októberben is jelentõsnek mondható. Gyakoribbá váltak az õszi szezonális foglalkoztatást végzõ munkáltatókra jellemzõ állásbejelentések (pl. fakitermelõkre, faipari munkásokra vonatkozóan). A hónap során bejelentett álláshelyek száma meghaladja az ezret, mely ugyan kevesebb a szeptemberinél, de az egy évvel korábbinak több mint másfélszerese. Ennél is nagyobb mértékben emelkedett az ún. nem támogatott álláshelyek száma, melyeket munkaerõpiaci támogatás igénybevétele nélkül szándékoznak betölteni a munkáltatók. A tavaly októberinek csaknem kétszerese a kereskedelmi cégek által jelzett száz fõs munkaerõigény. Az iparhoz és anyagi szolgáltatáshoz sem tartozó egyéb ágazatok álláshelyeinek száma is közel ilyen mértékben emelkedett és abszolút számban a legnagyobb (több mint 600). A feldolgozóipar tárgyhavi (mintegy két és félszáz) bejelentéseinek száma 38%-kal haladja meg az egy évvel ezelõttit.

Az álláslehetõségek bõvülésével a sikeres munkaközvetítések száma is jelentõsen meghaladja a tavaly októberit. Az összes közvetítés 10%-kal, ebbõl az elhelyezkedéssel végzõdõ 68%-kal több mint egy évvel korábban volt.

Az elõzõekben felsoroltak következményeként a munkaügyi kirendeltségek ügyfélforgalma tovább növekedett. Megyei szinten a halmozott forgalom október végéig mintegy 46 ezerrel több a tavalyinál. Ez 16%-os emelkedést jelent, melynél nagyobb mértékû (20%-ot meghaladó) Letenyén, Lentiben és Zalaegerszegen.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.