A szentgotthárdi művésztelep kiállítása

droszler | 2005. november 14 13:52:47 | kultúra |
Gazdagodó gyûjtemény - jövõre jubileumi alkotótábor

A 4. Szentgotthárdi Mûvésztelep munkáiból nyílt kiállítás a Szlovén Kulturális és Információs Központban. Az alkotótáborban 10 mûvész dolgozott augusztusban több, mint egy héten keresztül.


Szép számú érdeklõdõ és az alkotók jelenlétében Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke köszöntötte a megjelenteket. A tárlatot Andrej Gerenĉér, Szlovénia budapesti nagykövete nyitotta meg és ajánlotta figyelmünkbe. A 4. Mûvésztelepnek közel 10 éves elõzményei vannak már. Szentgotthárdon ugyanis 1998-ban még csak alkotótáborként indult ez a nyári program. A lebonyolításban a határontúli Lendvai Várgaléria is jelentõs segítséget ad. Ott már 33 éves hagyománya van a mûvésztelepnek.

Gerics Ferenc /igazgató, Lendvai Várgaléria/:
"Amikor a meleg, nyári, augusztusi hónapban ide csalogatjuk a kíváló mûvészeket, az idén is négy országból siettek ide, akkor én azt hiszem az itt élõ ember, akar vagy sem, de rájuk figyel. Nem tudja sem a helybeli, sem a politika kiküszöbölni ezeket a pillanatokat. Nagyon jó érzés volt, hogy a szentgotthárdi polgármester úr, gyakorlatilag kétszer is meglátogatott bennünket. A szabad beszélgetésben sokmindenrõl szó esett, többek között már több éven keresztül ígéretet kaptunk, hogy a város szívében, a központjában már ideje lenne egy galéria helyiséget létrehozni."

A képtári gyûjtemény most már szép számmal halmozódott fel a hét év során. Nem elhanyagolható az sem, hogy a városban számos képzõmûvész tevékenykedik, hivatásszerûen is.

Gerics Ferenc /igazgató, Lendvai Várgaléria/:
"Szentgotthárdnak minden feltétele, lehetõsége meg van, hogy ezen a területen még többet bizonyítson. Hiszen, a mai képzõmûvészeti tevékenységet többfajta pályázatok alapján is meg lehet közelíteni. Eddig teljes mértékben mondhatom, hogy a Szlovén Kulturális Minisztérium támogatta ezt a kezdeményezést. Tavaly már nagymértékben beszállt a helyi önkormányzat. Én nagyon bízok abban, hogy jövõre, tehát úgy a Magyarországon megjelenõ alapítványok kiírásait fogjuk gyakorlatban értékelni és kihasználni, másrészt pedig nagyon sokszor meglátogatjuk az új milliomosokat, vagy nagyobb gyárak vezetõit. Ez a mûvésztelep nem csak kér, hanem mûvészeti alkotással is tud hízelegni."

A mûvésztelep sikerét jelzi, és jövõjét biztosíthatja, hogy az alkotók fele évrõl-évre visszatér, és a szervezésben is jelentõs segítséget nyújtanak.

Ágoston Gábor

forrás: www.gotthardtv.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.