Látványos tudomány - fotókiállítás a Művészetek Palotájában

droszler | 2005. november 16 04:50:31 | kultúra |
Látott már használt sebtapaszt olyan közelrõl, hogy az egyenesen szépnek tûnt? Gondolkozott már azon, hogyan jut célba a gyógyszer a szervezetünkben? Milyen lehet egy orchidea röntgenképe? A válaszokat most nem száraz tankönyvekben találhatjuk meg, hanem egy lélegzetelállító fotókiállításon...

...mely a tudomány látványos világába kalauzolja a látogatókat november 20-ig. A világ egyik vezetõ kutatás-orientált gyógyszergyártója, a Novartis és az angol Daily Telegraph napilap hívta életre kutatók, orvosok, fotográfusok és képzõmûvészek számára azt a tudományos fotópályázatot, melynek tavalyi gyõztesei hamarosan a Mûvészetek Palotájában mutatkoznak be. A szervezõk célja, hogy a kutatás, oktatás és gyógyítás szolgálatában készült fotók életben tartsák a párbeszédet a tudományos élet jövõjérõl.

Az Egyesült Királyságban indított fotópályázat legjavát bemutató utazó kiállítás 2005. november 3-án érkezett Budapestre és egészen november 20-ig látható a Mûvészetek Palotájában. A Látványos tudomány (Visions of Science) tárlat és az azonos elnevezésû pályázat célja elsõsorban az ismeretterjesztés, de a szervezõk nem titkolt szándéka, hogy a mûvészet és a tudomány keresztezésével újszerû élményt nyújtsanak a látogatóknak. A fotók alkotói között tudományos kutatókat, hivatásos fényképészeket és számítógépes illusztrátorokat is találhatunk. A különbözõ szakmai háttér mellett az eltérõ fotográfusi látásmód teszi változatossá a kiállítást. A képek technikája sem egységes: az elektronmikroszkópos, digitális és hagyományos fényképezõgéppel készült felvételek közötti különbség nem csak a szakavatottak, de a laikus nézõk számára is szembeötlõ.

Az Egyesült Királyságban szervezett pályázat neves kutató professzorokból és mûvészekbõl álló bírálóbizottsága minden évben több kategóriában díjazza a fotópályázatra beérkezett legjobb munkákat. Az AKCIÓ kategóriában pályázók egy éppen zajló természeti jelenséget örökítenek meg, így a Mûvészetek Palotájában alkalmunk lesz meglesni egy katicabogarat, amint levéltetvet fogyaszt. A KÖZELKÉP a szabad szemmel nem látható világba ad betekintést: egy mikroszkopikus felvétel segítségével például most megtudhatjuk, hogyan is néz ki a szempillánkon élõsködõ atka. Megdöbbentõ vagy éppen megrázó életképek mutatják be az orvostudomány és a gyógyszerek hatását életünkre az EMBEREK kategóriában. FOGALMAK alatt olyan mûveket láthatunk, melyek vizuális megjelenítéssel segítenek megérteni elvont elméleteket. Az esztétika, a szépség hangsúlyozása, illetve a természetes tárgyak absztrakt megjelenítése a MÛVÉSZET kategóriában készült felvételek célja. A meghirdetett témákon túl minden évben különdíjakkal jutalmazzák a legtehetségesebb fotográfusokat.

A kiállítást Magyarországra hozó Novartis Hungária a gyógyszerkutatások egyik élharcosaként azon dolgozik, hogy elõmozdítsa a tudomány eredményeinek szélesebb körû megismertetését Magyarországon is. Ahogy André Brázay, a gyógyszervállalat ügyvezetõ igazgatója elmondta, hisznek a magyar tudományos élet versenyképességében, és hosszú távú szakmai partnerségek kialakításával azon dolgoznak, hogy itthon is szülessenek látványos tudományos eredmények.

Forrás: Novartis Hungária


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.