Magyar képzőművészet Kismartonban

droszler | 2005. november 19 09:43:04 | kultúra |
Kortárs magyar képzõmûvészek alkotásaiból nyílik kiállítás jövõ kedden, november 22-én Kismartonban/Eisenstadtban. Az egyik legtekintélyesebb magyar kollekció, a Körmendi-Csák Kortárs Magyar Képzõ- és Iparmûvészeti Gyûjtemény anyagából.

Az Expresszív címmel jövõ héten nyíló kiállítás elõzményeirõl Körmendi Anna elmondta, a korábbi években Bécsben és más osztrák városokban felvonultattak már válogatást a gyûjteménybõl.

A két szomszédos ország kulturális kapcsolatait a magángyûjtemény azzal is szorosabbra fûzte, hogy a tulajdonos házaspár soproni mûemléki belvárosban lévû galériájában több alkalommal adtak bemutatkozási lehetõséget burgenlandi mûvészeknek.

Ennek viszonzásaként kerül sor a kortárs magyar alkotók tárlatára a kismartoni Esterházy kastéllyal szemben lévõ Burgenlandi Tartományi Galériában, amelyet a valamikori hercegi istállóból alakítottak elegáns kiállítótérré.

Tizenegy alkotó közel félszáz munkáját tárják az osztrák képzõmûvészet kedvelõ közönség elé. Egyebek között Buczkó György Munkácsy-díjas üvegmûvész, Kokas Ignác Kossuth-díjas festõmûvész, Klimo Károly Herder-díjas festõmûvész, Sváby Lajos Kossuth-díjas festõmûvész , Várnagy Ildikó Munkácsy-díjas szobrászmûvész alkotásait láthatja az osztrák közönség december 5-ig.

A kiállítás rendezõi arra törekedtek, hogy a bemutató a kortárs magyar szobrászat, festészet, üvegmûvészet legjavából adjon ízelítõt. A Kismartonban bemutatásra kerülõ anyag válogatás, nagyságrendileg elenyészõ hányada a gyûjteménynek, amelynek alapjait a házaspár több évtizede fektette le, s amelyet azóta rendre gyarapít.

A kollekcióból összeállított kiállításokat az elõzõ években számos helyen bemutatták Magyarországon és külföldön, köztük Németországban, Svájcban és Erdélyben. Jövõre azt tervezik, hogy a szlovákiai Kassára és a csehországi Plzenbe visznek válogatást a gyûjteménybõl.

forrás: www.orf.atBurgenlandi Tartományi Galéria
Körmendi Galéria


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.