Számítástechnikai szaktanterem avatás a Kölcseyben

droszler | 2005. november 21 13:46:20 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !A Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézményben felavatták a "Kardos Gábor" Számítástechnikai Szaktantermet. A szaktanterem táblájának felavatása után Mészáros Árpád az intézmény igazgatója köszöntõjében elmondta, hogy a szaktanterem kialakítása közel öt évvel ezelõtt kezdõdött és ma egy 24 gépes munkaállomással rendelkezõ szaktantermet avathatunk. Pályázaton nyert összegek, az önkormányzat, az iskola és a "Kardos Gábor" Számítástechnikai Alapítvány közös munkája az melyet ma itt láthatunk. A terem névadója Kardos Gábor munkájával indult el az iskolában a számítástechnikai oktatás, az a szakmai munka, melyre büszkék lehetünk.
Már két olyan számítástechnikai szaktantermünk van, amely minden kívánalomnak megfelel. A Kardos Gábor Számítástechnikai Alapítvány kuratóriumának kérésére most az egyik vette fel egykori tanárunk nevét. Az intézmény vezetése támogatta az ötletet, a szükséges támogatást az Oktatási Minisztérium is megadta.

Az alábbiakban Kutasi Tibornak az alapítvány kuratóriumi elnökének köszöntõjét olvashatják:

KARDOS GÁBOR
SZÁMÍTÁSTECHNIKA SZAKTANTEREM


A névadó: Kardos István Gábor
/1958-1994/



A körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézményben 1988-ban indult útjára a megyében az elsõk között a számítástechnika oktatás. A város általános és alapfokú oktatási intézményei közül itt kaptak elsõként alapokat a tanulók a XX. századvég e kiemelkedõ jelentõségû tudományából. Felszerelés kellett hozzá, és ami még ennél is fontosabb: egy kezdeményezõ, fejlesztõ szemléletû pedagógus.

Volt ilyen pedagógus az iskolában, aki felvállalta és következetes, tiszteletre méltó konoksággal kialakította a számítástechnika oktatására alkalmas feltételeket.
Kardos István Gábor hívták.

Kattintson a képere ! Tõsgyökeres körmendi volt. Néhány évig népmûvelõ volt Pankaszon, majd Csákánydoroszlón tanított. 1984-ben került a körmendi Kölcsey Utcai Általános iskolába. Tanult és tanított. Alapszíntû jegyzeteket szerkesztett, felszerelésekért, számítógépekért és tartozékaiért talpalt, s közben elvégezte a számítástechnikai tanári szakot. A szülõk és az iskola segítségével, több pályázaton szereztek pénzt, a kisebb teljesítményû és „kevesebbet tudó” számítógépeket fokozatosan nagyobb teljesítményûre bõvítették, cserélték. A géppark bõvítése javította az oktatás technikai adottságait. A fejlesztések és a színvonalas oktatás eredményeként az intézmény néhány éven belül a megyei számítástechnika oktatás egyik bázisiskolája lett. Az iskola tagja lett az EDUSOFT-nak, bekapcsolódott az országos információs rendszerbe.

Az eredmények, a sikerek fõ kovácsa Kardos István Gábor tanár volt, intézményünk elsõ számítástechnika tanára, a színvonalas oktatás megálmodója, elindítója.
Nagyon sokan ismerték, tisztelték, szerették. Erõteljes megjelenése szelíd, érzékeny lelket takart. Derûs egyéniségével, humorával jó légkört teremtett az iskolában, a tantestületben. A gyerekekkel való kapcsolatát a közvetlenség, a megértõ szigorúság jellemezte. Magasra emelte a mércét nem csupán tanítványai, de önmaga elõtt is. Követelt, mert szerette tanítványait. Szellemessége, jó kedve sokunkat és sokszor segítette át a napi küzdelmek mélypontján.

Kattintson a képere ! Kardos István Gábor 1994-ben váratlanul, fiatalon távozott közölünk. Nagyszerû örökséget hagyott intézményünknek, amit nehéz továbbéltetni és túlszárnyalni. Elkezdett munkáját nem tudta folytatni és befejezni. Ez a feladat sajnos ránk vár. Emlékét, szellemiségét az utókor számára az Õ nevét viselõ „Kardos Gábor” Számítástechnikai Alapítvány õrzi, amelyet közvetlenül halála után hozott létre 1995-ben az iskola és a szülõi munkaközösség.

Halálának szomorú jubileumára tiszteletünk, megbecsülésünk kifejezésére elhunyt kollegánkról neveztük el az intézmény új, modern eszközökkel, az oktatás magas színtû mûvelésére alkalmas programokkal ellátott számítástechnika szaktantermét.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.