Nem egyértelműek az egészségügyi előírások

droszler | 2005. december 10 19:28:15 | körmendi hírek |
Lehet-e sterilizálni a kórházakban?

A közelmúltban látott napvilágot az a hír, hogy az ÁNTSZ vizs­gálatot indított az egyszer használatos orvosi eszközök újrasterili­zálásával kapcsolatban. Az ügyrõl megkérdeztük dr. Németh Atti­lát, a Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház, Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezetõ igazgatóját, aki elmondta, hogy a kör­mendi intézményben csak ritkán élnek az újrasterilizálással, s csak akkor hajtják végre, ha nem áll fenn semmiféle fertõzésveszély.


Dr. Németh Attila elmondása szerint az Európai Unió országa­iban elfogadott az a gyakorlat, hogy az egyszer használatos esz­közök egy részét újrasterilizál­ják. Magyarországon körülbelül tizenöt évvel ezelõtt az ÁNTSZ szabályozta az újrasterilizálás kérdését. A fõorvos véleménye szerint ez a terület ma is ingová­nyos, hiszen nem határozták meg egyértelmûen, hogy mely orvosi eszközök tartoznak az egyszer használatos kategóriába. Véle­ménye szerint a gyártók által fel­tüntetett útmutató nem kötelezõ érvényû, hiszen ezek értelmében az egyszer használatos orvosi eszközök kategóriájába tartozik a fecskendõ és a hozzá tartozó tû is, de ide sorolható például a bél­varrógép vagy az úgynevezett hasi trokár is, melybe az endo­szkóp készüléket belevezetik.
Az említett fecskendõt és tût természetesen nem lehet újraste­rilizálni, hiszen olyan szövetned­vekkel és gyógyszerekkel érint­keznek ezek az eszközök, melye­ket nem lehet biztonsággal eltá­volítani, tehát ezek nem csíra­mentesíthetõk. A bélvarrógéppel és a hasi trokárral más a helyzet, mert ezekbõl például több darab található egy csomagban. Ha a beavatkozások során csak egyiket használják fel, akkor a többit nem dobják el, hanem újrasterilizálják.
Dr. Németh Attila elmondta, hogy az ország legtöbb kórházá­ban bevett gyakorlat az újraste­rilizálás, de ez semmiképpen nem igaz azokra az eszközökre, melyeknél fennáll a fertõzések veszélye.
A fõorvos szerint az újrasteri­lizálással kapcsolatos legfonto­sabb teendõ az, hogy meghatá­rozzák: mely eszközök tartoz­nak egyértelmûen az egyszer használatos kategóriába.


tj
Rábavidék
XVI. évfolyam 21. szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.