Ghymes

droszler | 2005. december 25 09:29:01 | kultúra |
A Ghymes együttes idén is megrendezi immár hagyományosnak számító karácsonyi koncertjét december 26-án, és 27-én a Budapest Kongresszusi Központban. Az est egyik vendége Dörner György színmûvész.

A szlovákiai magyarokból álló együttes 1984-ben olyan zenészekbõl alakult a Nyitrai Pedagógia Fõiskolán, akik elõtte rockot, komolyzenét, régi-zenét játszottak. Az eltelt évek számukra a tisztítótüzet jelentették. Lassan a népzenei elemek alkotói elképzeléseikhez simultak és megszületett a "GHYMES ZENE". A ritmusok még feszesebbé, keményebbé váltak, a hagyományos népi hangszerek mellet (hegedû, brácsa, cimbalom, duda, bõgõ, lant, koboz, tökcitera, tárogató) elõkerült a szaxofon, a dobfelszerelés, improvizációk készültek és anélkül, hogy észrevették, vagy akarták volna, belekeveredtek az ún. WORLD MUSIC kategóriába.

A "Ghymes zene" magyar, valamint közép- és kelet európai népzenei gyökereken táplálkozik. Ars poeticája a muzsika egyetemessége. Zenéjük azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz s nem azt, hogy miben különböznek. Ezt a hasonlóságot mindig meg is találták, valahányszor megszólaltak, példa erre a hasonlóan meleg és szeretetteljes fogadtatás a teljesen különbözõ kultúrájú és életvitelû emberek részérõl (pl. Japán, Irak, Jordánia, Finnország, USA, Kanada). A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló ÉLÕ muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek.

Vendégek:
Dörner György - érdemes mûvész
Budapesti Ifjúsági Kórus - karnagy: Gerenday Ágnes
Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes - koreográfus: Kökény Richárd


Koncertek: december 26-27. 20 óra
Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ
Kapcsolódó linkek: http://www.showtimebudapest.hu/
http://www.ghymes.hu/


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.