Bikini koncert Körmenden

droszler | 2006. február 12 20:27:04 | körmendi hírek |
2006. április 21. péntek 20 óra

Az A. D. I. Klub szervezésében

BIKINI koncert

Jegyek elõvételben március közepétõl:
Körmendi Kulturális Központ
Körmend, Berzsenyi u. 11. Tel: 94/410-132

Radosz CD-MC Bolt
Körmend, Batthyány S.L. u. 6.



A Bikini rövid története



Több mint két évtizede, egy zuglói "dühöngõben" együtt kergette a labdát az akkor épp nem mûködõ Beatrice együttes frontembere, Nagy Feró, s a Miniben ismertté vált basszusgitáros, Németh Alajos. Miután kifocizták magukat, a zenére terelõdött a szó. Kiderült, hogy hasonlóan gondolkodnak a világról és a muzsikáról, ezért törvényszerû volt, hogy együtt kezdjenek valamibe. Így jött létre a Bikini együttes. Az elsõ formáció két albumot készített.
Sajátos stílusban, újszerû zenével, egyéni látásmódú szövegekkel. A dalok sokaknak ma is fontosak - nem véletlen, hogy a két anyag nemrégiben CD-n jelent meg, valamint (ha a zeneszerzõ nélkül is, de) idõnként színpadra lép az úgynevezett Õs-Bikini. Nagy Feró kiválása után, 1985-ben D. Nagy Lajos lett az énekes. A Rolls Frakcióból érkezett, s amíg a régi Bikini inkább a Beatrice örökét vállalta fel (a koncerteken mindig hallható volt néhány Ricse-nóta), az új formáció a Frakció emlékét ápolta. Jó néhány feldolgozással, az Adj helyettõl a Katicán át az Izzik a tavaszi délutánig.
Az idõnként változó tagságú zenekar (részletek a Diszkográfiában) persze túlnyomórészt saját szerzeményeit vitte sikerre. Méghozzá nem is akármilyenre: az 1987-ben megjelent, Mondd el címû album több mint háromszázezer példányban fogyott el!
A Bikini évrõl évre készítette lemezeit, járta az országot, több ízben külföldre is eljutott. A zenészek legnagyobb élményüknek azt az erdélyi turnét tartják, amelyre közvetlenül a romániai forradalom után került sor.
A magyarországi politikai változások a Bikini pályájára is kihatottak. Amikor bárki bármit kimondhatott, már nem volt miért bújtatva közölni gondolatokat a dalszövegekben. Ráadásul a zenélés körülményei napról-napra rosszabbodtak. Megjelent a kazettahamisítás, a mûvelõdési házak élõ koncertjeit a diszkók haknimûsorai sorvasztották el és így tovább.Mindennek eredményeképp tízévnyi zenélés után, 1992. november 21-én a Budapest Sportcsarnok színpadon búcsúzott el közönségétõl a Bikini.

Öt év szünet következett. 1992 és 1997 között nem létezett a Bikini. Jobban mondva nem mûködött - a dalok ugyanis ez idõ alatt is éltek. Nem volt olyan nap, hogy tévébõl vagy rádióból ne csendüljön fel egy-egy régi sláger.Idõközben kiderült az is, hogy a visszavonulás nem jelent megoldást. Sõt: a Bikininek igenis vállalnia kell a folyamatos jelenlétet, még akkor is, ha a körülmények ma sem kedveznek az élõ zenélésnek. Mert amit a zenekar egykor felvállalt, azt tovább kell vinnie. Ma éppúgy szükség van arra, hogy a Bikini felemelje a szavát valamiért vagy valami ellen, mint tíz vagy tizenöt éve.
1997-ben új albummal és nagyszabású, régi Budapest Sportcsarnokban rendezett koncerttel tért vissza az együttes. S azóta is mûködik. Ahogy azt a zenészektõl megszokhattuk, sok-sok elõadással, valamint olyan új lemezekkel és dalokkal, amelyek nyugodtan a régiek mellé állíthatóak.

A zenekar hivatalos honlapja


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.