Chagall-tárlat Győrben

droszler | 2006. február 18 09:00:00 | kultúra |
Hatalmas érdeklõdés mellett megnyílt a Gyõri Városi Mûvészeti Múzeum Chagall-tárlata. A vándorkiállításra eddig mintegy százezren voltak kíváncsiak Magyarországon.


Francia nagykövet a megnyitón
A megnyitó díszvendége, Franciaország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Philippe Zeller köszönte meg a múzeumnak, Gyõr városának, a Francia Intézetnek és a szervezésben nagy részt vállaló Alliance Francaise Egyesületnek a támogatást, amely lehetõvé tette az egyedülálló litográfia kiállítását a városban.



Görög mítoszok ihlette képek
Az Odüsszeia címet viselõ tárlaton a francia mûvész negyvenhárom, Homérosz eposzához készített illusztrációját láthatja a közönség, melyeket a festõ kétéves görögországi tartózkodása és a görög mítoszok ihlettek.

Marc Chagall 1952 és 1954 között két évet töltött Görögországban. A hetvenes évek közepén festette meg élményeit. A 43 színes litográfia egyedülálló keveréke a görög mitológiának és a kereszténységnek. A festõ a modern stílusok sajátos egyvelegével számol be élményeirõl.

Szürrealizmus, expresszionizmus és szimbolizmus keveredik a képein. A litográfiákat japán gyöngyházfényû papírra nyomtatták, ami tovább növeli egyediségüket.
A képek eszmei értéke hozzáértõk szerint mintegy 300 millió Ft.

Látogatói rekordokat dönthet
Szeged, Pécs és Debrecen után érkeztek utolsó magyarországi állomásukra, ahol hasonló közönségsikerre számíthatnak, mint a fenti helyszíneken.

A kiállítás március 20-ig, keddtõl vasárnapig 10–18 óráig tekinthetõ meg a Váczy Péter-gyûjteményben a Nefelejcs köz 3 szám alatt.




A Váczy Péter-gyûjtemény honlapja
Az Alliance Francaise honlapja

forrás: www.orf.at


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.