Városi törzsökhúzás

droszler | 2006. február 21 16:27:19 | körmendi hírek |
Körmend - Néhány év után újra megrendezték a farsangi törzsökhúzást a Rába-parti városban. A bolondesküvõn Mikorka Kálmán és Budipa Piroska kelt egybe.

A régi hagyomány felelevenítését a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes Kulturális Egyesület kezdeményezte azzal a céllal, hogy a városlakók fiataljai és öregjei is megismerjék a bolondlakodalmak hangulatát.

A násznép a Rába-hídtól indult. Az egykori állatvásártérnél kérték ki a võlegényt, Büdösszájú Izolda és Lemarttorkú Szivadar fiát, Mikorka Kálmánt.

A Halászcsárdánál aztán rönkre ültették a szépséges arát, Kreptomán Irén és Piszo Árpád egyetlen gyermekét, Budipa Piroskát is.

A lakodalmas menet a Városi Fúvós- zenekar és a sárvári Fergettyû együttes zenei kíséretével érkezett a Fõ térre, ahol a kisbíró többször szólt a kíváncsiskodó embersereghez. A hatalmas rönk körül cigányasszonyok sereglettek, akik cukorkát és pogácsát kínáltak a népnek.

A sokadalom aztán az esketés színhelyére, a Batthyány-kastély udvarára kísérte az ifjú párt. Itt a püspök összeadta a fiatalokat, s következett a menyasszonytánc.

Közben a színház elõcsarnokában játszóházat rendeztek. A gyerekek farsangi maskarába öltözve táncolhattak, és álarcokat is készíthettek. Emellett arcfestésre is lehetõség nyílt, s természetesen a farsangi fánk, a forralt bor és a tea sem hiányzott a bõséges kínálatból.

A bolondesküvõre - melyben a körmendi Kastélyszínház Társulat tagjai is közremûködtek - több százan voltak kíváncsi-ak a környékrõl is a tavaszt idézõ kellemes idõben.

21.02.2006 Tóth Judit

forrás: http://www.vasnepe.hu

Kattintson a képere !


Fotó: Blumo

További képek:>>>>


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.