Az Európafórum–Vas megye Egyesület felhívása

droszler | 2006. február 22 23:32:27 | közérdekü |
FELHÍVÁS

Mi, az Európafórum–Vas megye Egyesület 2006. február 21-én, Tokorcson tartott rendezvényének résztvevõi, áttekintve a vidéki Magyarország szorító gondjait, felhívással fordulunk mindenkihez, aki fontosnak tartja az emberhez méltó lét és az egyenlõ életesélyek biztosítását vidéki térségeinkben.

Az önkormányzatiság területén alapvetõen elhibázottnak tartjuk a költségvetési eszközökkel erõltetett kistérség-szervezés jelenlegi gyakorlatát. A jogszabályokban javasolt társulásos mûködési mód a jelenleginél súlyosabb egyenlõtlenségek kialakulásához vezet, miután szabad utat enged a személyes ambíciók, települési részérdekek érvényesítésének. Az önkormányzati felelõsséget felül fogja írni a kis érdekkoalíciók mûködése. Az üzleti életben még elfogadott elvek és módszerek a közigazgatásban lassan erkölcstelen s ezért elfogadhatatlan alkukhoz vezethetnek.
A vidéki Magyarország, elsõsorban az aprófalvas térségek helyzete mára drámaivá vált. Településeink elsöprõ többségében fokozatosan szûnnek meg a helyi jövedelemszerzés lehetõségei. A munkahelyek megszûnésével a település kiszolgáltatottá válik földrajzi helyzetének. A városokban munkát vállalók jövedelmeiket is a városban költik el, így nem csak jövedelemhiány sújt, de még a megszerzett jövedelmeket is elszívják a nagy üzletláncok.
A települések életképességét -a földrajzi tényezõk mellett- az elmúlt évtizedekben kialakult népesedési helyzet és a településnagyság együttes hatása határozza meg. Ezért igazságtalan és méltánytalan a statisztikai kistérségek átlagával történõ fejlettség-értékelés.
1.Javasoljuk, hogy a politikai pártok emeljék programjukba az önkormányzati feladatellátás és finanszírozása összhangjának kérdését.
2.Igényeljük, hogy a Kormány települési szinten is vállaljon felelõsséget a gyermekvédelmi, az oktatás- és szociálpolitika megvalósításáért és tevõlegesen vegyen részt abban.
3.Javasoljuk, hogy az adórendszer átalakításával, a helyi önkormányzatok önálló adóbevételeinek biztosításával csökkentsék a település függõségét a központi költségvetés körüli vitáktól.
4.Igényeljük, hogy az állam kiemelten támogassa a kistelepülési önkormányzatokat a munkahelyteremtésben.
5.Javasoljuk, hogy a támogatáspolitikát igazítsák a fejlõdés lehetõségeit meghatározó, valóságos helyzethez. A mérõszámok között kapjon döntõ szerepet a település népességének életkori jellemzõit mérõ mutató, a vonzásközponti település megközelítéséhez szükséges idõ, és a településnagyság.


Tokorcs, 2006. február 21.

9721 Gencsapáti, Szentegyház u. 5.
E-mail: europaforum@freemail.hu
Web: http://europaforum.vasmegye.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.