A bábok és mesék bűvkörében élnek

droszler | 2006. március 08 16:00:46 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
A Bóbita Bábcsoport nemrégiben Csodalámpa-díjat kapott

Körmend - Nyolc évvel ezelõtt hat óvónõ ötlete alapján alakult meg a Bóbita Bábcsoport. A bábosok a közelmúltban részt vettek az Ezerlátó II. Országos Mesefesztiválon, ahol a zsûri Csodalámpa- díjjal jutalmazta õket.


A Bóbita Bábcsoportot körmendi óvónõk alakították meg 1998-ban. Jelenleg hatan játszanak. Esztergályosné Tóth Andrea, Dienesné Takács Ilona, Vass Virág, Kékesiné Holecz Marianna, Rendesné Schultz Rita és Czirjákné Varga Rita a bábcsoport tagjai. Mindannyian a körmendi Dr. Batthyányné Coreth Mária Napköziotthonos Óvoda munkatársai.
A mesék kiválasztását legtöbbször Czirjákné Varga Rita, a csoport vezetõje végzi. A választásnál fõleg a magyar népmesék részesülnek elõnyben, de az is elõfordult már, hogy a Grimm testvérek, Benedek Elek, Móra Ferenc vagy Illyés Gyula egyik népszerû mûvét jelölte ki a csoportvezetõ.

Az óvónõk közel negyven darabot tanultak be az elmúlt esztendõk során, ezekhez a bábokat maguk készítették. Elmondásuk szerint mindenki a saját figuráját alkotja meg, de az persze természetes, hogy segítik egymás munkáját. Ötleteket adnak, anyagot választanak, s addig dolgoznak, míg tökéletes nem lesz a báb. Van néhány elõre gyártott mesehõsük is, de a saját készítésû, minõsített alkotások sokkal nagyobb sikert aratnak a közönség körében. Ezekbõl mintegy százötvenet õriznek a Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvodában.

A Bóbita Bábcsoport egy rendkívül jókedvû társaság, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a két-három órás próbákon ösztönzõen hatnak egymásra a tagok.
Kékesiné Holecz Marianna, a bábcsoport zenei szerkesztõje klasszikus szerzõk mûveivel és magyar népzenével varázsolja színesebbé az egyes elõadásokat.
A bábcsoport meséit és a különféle ünnepekhez kapcsolódó jeleneteit nagyon szeretik a környezõ települések lakói is, így az óvónõk többször vendégszerepeltek már Nádasdon, Harasztifaluban, Szarvaskenden és Csákánydoroszlóban. Az meg természetes, hogy a körmendi programok és jótékonysági rendezvények állandó fellépõi.

A legnagyobb kihívás azonban kétségkívül a közelmúltban várt a bábcsoportra. Pálóczi Zsuzsanna, a Körmendi Kulturális Központ igazgatóhelyettese segített nekik abban, hogy eljutottak az Ezerlátó II. Országos Mesefesztiválra, ahol neves szakemberek elõtt léphettek fel.
A megmérettetésre Nagy Gábor, a celldömölki Soltis Lajos Színház vezetõje hívta meg a körmendieket, akik a Brémai muzsikusok címû bábjátékot mutatták be nagy sikerrel.
A zsûri három tagja, Gabnai Katalin drámapedagógus, Lengyel Pál rendezõ és Lõkös Ildikó dramaturg is dicsérõen szólt az elõadásról, s a Csodalámpa-díjjal ismerték el. Czirjákné Varga Rita elmondta, hogy a csoport minden tagja szereti a gyerekeket és a bábokat. Így nem csoda, hogy évek múltán szenvedélyükké vált a bábozás, ami tapasztalataik szerint a kicsik egyik kedvence. A gyerekeket elvarázsolja ez a világ, hiszen a bábok is olyan aprók, mint õk, így könnyen tudnak azonosulni a mesebeli figurákkal. A Bóbita Bábcsoport bekapcsolódott a Körmendi Kastélyszínház Társulat munkájába is, elõször a Karinthyász címû darabban segítették a körmendi színjátszókat.

Forrás: http://www.vasnepe.hu

Forrás: Jámbori Tamás


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.