Mire megyünk?

droszler | 2006. április 06 09:18:20 | kultúra |
Kattintson a képere !
Oszlopos Simeon. Az elõadás rendezõje Kanda Pál. A premier április 8-án (szombaton) 19 órakor kezdõdik a Batthyány-kastélyban „Minden társulat életében eljön az a pillanat, amikor tükör elé kell állnia“


Körmend - Új elõadással mutatkozik be a Kastély Színház Társulat április 8-án, szombaton este hét órától a Batthyány-kastély színháztermében. Sarkadi Imre Oszlopos Simeon címû színmûvében az emberi létet meghatározó sorskérdések kerülnek elõtérbe.

Fõként a bûn és a bûnhõdés kérdése vetõdik fel Sarkadi Imre színmûvében. Kanda Pál rendezõ szerint az 1960-ban írt mûnek ma is nagy aktualitása van. A darab fõszereplõje Kis János festõmûvész, aki elvesztette az állását, a szerelmét és a hitét. Az élet örömei megszûntek számára, s rajta múlik, hogy azt, ami megmaradt - a tehetségét -, a „jó“ vagy „rossz“ oldalon kamatoztatja-e. Az Oszlopos Simeon alcíme - Lássuk, Uramisten, mire megyünk ketten - jól mutatja a kettõs-séget: az isteni építõ jelleget és a vele szemben álló negatív élethelyzeteket.

Kattintson a képere !


Kanda Pál szerint „minden alkotó ember és minden színházi társulat életében eljön az a pillanat, amikor tükör elé kell állnia. Sarkadi színmûvében a legfontosabb kérdés az, hogy a mûvészember az õt körülvevõ társadalmat gõggel és öntörvényûséggel kezeli, vagy elfogadja a világot és annak problémáit“. A körmendi Kastély Színház Társulat hetek óta készül a bemutatóra. Az elõadás rendezõje elmondta, hogy a társaságnak jó néhány elõadást végig kellett élnie ahhoz, hogy az Oszlopos Simeont is felvehesse a repertoárjába. A színmû elsõ olvasatra könnyûnek, játszhatónak tûnik, de mélyebbre ásva kiderül, hogy meglehetõsen nehéz alkotásról van szó.

„Hogy mi Sarkadi Imre mûvének mondanivalója 2006-ban?“, tette fel a kérdést önmagának is Kanda Pál, aki huszonöt esztendeje koptatja a deszkákat, s bizony, ahogy mondta, a darab kapcsán elgondolkodott az alkotói lét-rõl. Kanda Pál úgy látja, elõfordulhat, hogy Sarkadi Imre „riasztóan hat“ majd a közönségre, hiszen a „többség inkább a víg és zenés darabokat kedveli, a komolyabb elõadásokon általában gyérebb a látogatottság“.

Kattintson a képere !


Ez azonban szerinte csak rossz beidegzõdés. Az Oszlopos Simeon rendezõje, mint mondta, erõs karakterekkel találkozott Körmenden. Véleménye szerint a színjátszók lelkesedését számos hazai társulat megirigyelhetné. „Több tehetség- gel kerültem kapcsolatba, s én is próbáltam hozzátenni a magam szakmai hozzáér- tését. De a próbákon tapasztalt hozzáállás leginkább a színjátszók érdeme, akik szabadidejük, magánéletük rovására áldoznak a színházi munkára. Remélem, hogy ez az erõteljesség a premieren is megmutatkozik.“ Az Oszlopos Simeon szereplõi: Tahin Zsolt, Kapui Tibor, Jóna Andrea, Simon Mária, Rajner Ágota, Kékesi István Gábor, Vörös Attila, Tóth János, Tóth Tamás és Jóna István. A darab színrevitelében Rajner Tibor segédkezett a rendezõnek.

05.04.2006 Tóth Judit

Forrás: http://www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.