Batthyány nap a Kolping Családnál

droszler | 2006. április 08 20:02:50 | körmendi hírek |
Gyógyító Batthyányak

A nemrég befejezõdött Batthyány év eseménysorozatába a Körmendi Kolping Család is bekapcsolódott, március 18-án tartottak Batthyány napot. A rendezvényen többek között elõadások hangzottak el a gyógyító Batthyányakról.
A Körmendi Kolping Család március 18-án Batthyány napot rendezett a régió Kolping Családjai számára. A meghívásnak csaknem százan tettek eleget. A rendezvényen elõször Soós Viktor történész tartott érdekes elõadást. Az elhangzottakból kiderült, hogy a Batthyány család több tagja is foglalkozott gyógyítással, tehát Batthyány-Strattmann László karizmatikus személyisége és karitatív ténykedése nem elõzmények nélkül való. A Batthyány családban élõ hagyományai voltak a természettudományos érdeklõdésnek, és az orvosságos recepteket is gyûjtötték. A neves történelmi család tagjai közül kiemelkedik Batthyány Boldizsár, akinél a kor legjelentõsebb botanikusa, Carolus Clusius vendégeskedett, és itt készült a világ elsõ gombaatlasza. Batthyány Boldizsár maga is természettudományos kísérleteket folytatott saját laboratóriumában. Svetkovics Katalin Batthyány Ferenc feleségeként rengeteg betegség - a veszettségtõl a fülbajokig - kezeléséhez értett. A betegeket önzetlenül segítette gyógyszerekkel, utolsó levelében is arra kérte Batthyány Boldizsárt, hogy enyhítsen a szegények nyomorúságos helyzetén.
A következõ században egy másik Batthyány Ferencnének, Lobkowitz-Poppel Évának híres patikája és számtalan receptje volt, még Pázmány Péter is tõle kért orvosságot. Valószínûleg Batthyány-Boldog László tõle örökölhette a másokon való szenvedélyes segítést. A szegények 2003-ban boldoggá avatott orvosa a család orvostörténeti szerepének betetõzõje, életét és munkásságát Császár István káplán ismertette. Az elõadás elhangzása után bemutatta a templom oratóriumában kialakított emlékhelyet és a Batthyány kastélyt.
A Batthyány nap végén bográcsgulyás és pogácsa várta a kolpingosokat, majd a Batthyány Boldog László tiszteletére épült templomban ért véget a program.

CsT


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.