A Föld Napja

droszler | 2006. április 22 10:18:27 | közérdekü |
Ma ünneplik világszerte a "Föld napját".
Az elsõ Föld Napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért.

Történelmi jelentõség
Ez a történelmi jelentõségû esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegõ és a vizek védelmére, új környezetvédõ szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.



Közös felelõsség
Húsz évvel késõbb Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az õserdõk irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esõt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelõsségre hívják fel a figyelmet.

Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával.

125 ország válasza
Több mint 125 ország környezetért aggódó polgárai, civil szervezetei válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédõ szervezetek mind-mind saját szervezésû programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretûvé ezt a napot.

1990 óta Magyarországon is
"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" Így hangzik a Föld Napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évrõl évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják és legalább a Föld Napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedõt, patak- és falutakarítást szerveznek.

Nem csak a Föld napján
És ez a Föld Napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szervezõdnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld Napján.

forrás: www.orf.at


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.