Én csak egy színésznő vagyok

droszler | 2002. december 23 16:35:07 | körmendi hírek |
A tökéletességre törekvés konfliktusai

Pápay Erikát, a Csúnya lány főszereplőjét először arról kérdeztem, hogy érzi magát ebben a szerepben.
- Nagyon jól, mivel most több karaktert is megjeleníthetek, és ez izgalmas feladat számomra.

- Gyönyörű a hangja, sohasem gondolt arra, hogy a színészet helyett az énekesi pályát válassza?
- Ez számomra sohasem merült fel kérdésként, mert sokat énekeltem színpadon, egy monodrámában például Mahler-dalokat adtam elő. Aztán szerepeltem a Mesterkurzus c. darabban, ami Maria Callas életéről szól, és én voltam az egyik Callas-tanítvány. Itt el kellett énekelnem Verditől Lady Machbeth áriáját. Örülök minden szerepnek, amiben a színház és a zene találkozik. Nagyon szeretem a komolyzenét, és mindent, ami azzal kapcsolatos. Nem akartam soha énekes lenni, az egy teljesen más műfaj, én csak egy színésznő vagyok.

- Milyen egyéb szerepekben látható mostanában?
- A Vígszínházban játszom repertoár darabokban, szerepelek a Nemzeti színházban, a Pesti Magyar Színházban. Van egy monodráma szerepem Mezey Máriáról. Nemsokára a Jancsika című darabot fogjuk bemutatni.

- Ezek szerint elégedett és kellően elfoglalt.
- Igen, elégedett vagyok, néha mindez sok is, mert van egy 3 éves kisfiam aki igényelné, hogy többet legyen vele az anyukája.

- Hogyan lehet az anyai és a színészi hivatást együtt jól csinálni?
- Ez egy örök probléma. Nehéz döntés volt, hogy 4-5 hónap otthonlét után visszamentem dolgozni. Csak repertoár darabokban játszottam eleinte, kevesebbet szinkronizáltam és rádióztam. Megtanultam, hogy ha az embernek lelkiismeret furdalása van, az a legrosszabb, mert a gyermek számára az a legfontosabb, hogy az anyukája boldog legyen, és akkor ő ezt elfogadja. Eldöntöttem, hogy nekem nem lesz lelkiismeret furdalásom, mert az csak rossz a gyereknek is, és nekem is. Én nem akkor vagyok vele, mint más anyuka, viszont egész napokat tudok vele lenni.

Mit szólna hozzá, ha ő is ezt a pályát választaná?
- Nagyon okos kisfiú, jó alkatú, sportos, nem hiszem, hogy színész szeretne lenni. Az apukája is okos, irodalmár, egy intellektuális triatlonista. Szerintem meg fogja találni a számára megfelelőt az élet lehetőségei közül.

- Két kollégájával beszélgettem ön előtt, ők elég pesszimisták. Egy kisgyermekes édesanya hogy tekint a mai világban gyermeke jövője elé?
- Bízom abban, hogy az az értékrend és világnézet, amely szerint neveljük, és saját intelligenciája majd olyan erőssé teszi, hogy ezek fogják irányítani a nehézségek között. Ez csak remény, de ez éltet.

- Hisz a színház értékközvetítő szerepében?
- Természetesen igen, másként nem is csinálnám. A televízióról már rosszabb a véleményem, bár a kisfiam nem is nézi, mint ahogy mi sem nézünk ember- és lélekromboló filmeket.

- Az anyai és a színésznői feladatok mellé hogyan tudja illeszteni a háziasszonyi teendőket?
- Sajnos leggyengébb a háziasszonyi teendők elvégzésében vagyok, igyekszem is ezt a ténykedést a minimálisra korlátozni. Természetesen megoldom, hogy a gyermek finomat és jót egyen. A tökéletességre törekvés néha erős konfliktusokat okoz az emberben. Nem vagyok mindig ilyen jó passzban, minden nő tudja, hogy ez milyen nehéz.

Rábavidék
XIII. évfolyam 20.szám

tm


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.