Vasvári Színházi Találkozó

droszler | 2006. május 05 09:02:31 | kultúra |
18 amatõr színjátszó csoport mutatta be produkcióját az elmúlt hétvégén a Vasvári Színházi Találkozón. Az idei fesztivált különösen sokszínûnek találta a zsûri, amely a celldömölki Soltis Lajos Színház elõadását tartotta a legjobbnak.

Kipingált arcú, jelmezbe bújt ifjak vették birtokba hétvégén a vasvári általános iskolát. Az elmúlt évek színházi találkozóiról szóló pozitív visszajelzések 18 együttest csábítottak a Kultúra Magyar Városába. Rövid szünet után ismét virágkorukat élik az amatõr mozgalmak, vélik a szakemberek.

Gergye Rezsõ, fõszervezõ

„2000 körül megerõsödtek a csoportok. Az fogalmazódott meg helyben is, a megyében is, szélesebb körben is, hogy szükség van arra, hogy szakmai találkozókon ismerjék meg egymást, szerezzenek kapcsolatokat a csoportok. Ennek következménye, hogy 2002-ben megrendeztük a vasvári színházi találkozót, és így jutottunk el az idei 5. fesztiválig. Ennek lényege, hogy szakmailag nagyon jó tanácsot kapnak a kiváló zsûritõl, egymással kapcsolatot létesítenek.”

Idén Pestrõl, Kaposvárról, Kecskemétrõl, sõt Szlovéniából, Szlovákiából és Erdélybõl is érkeztek együttesek a találkozóra. Persze a vasi amatõr csoportok is részt vettek a találkozón. Akadtak olyan együttesek, amelyek már visszatérõknek számítanak.

Doma Norbert, Csehimindszent

„- Szólt a tanárnõ, hogy lesz a színházi találkozó, és lenne-e kedvem szerepelni. Persze, mondtam, és itt vagyok. ­
- Milyen darabbal érkeztetek? ­
- A lónak vélt menyasszony címû vígjátékkal. Hétvégenként voltak a próbák. Még általános iskolában voltunk ebben a Pöttyös színjátszócsoportban.”

Balogh Norbert, az Eplényi Ifjúsági csoport vezetõje

„- Szinte minden mûfajt kipróbáltunk már, most a kabarénál leragadtunk egy picit, és úgy érezzük, hogy ezt fogjuk mûvelni a közeljövõben. ­
- Ez a fesztivál nektek mit adott, milyen tapasztalatot szereztetek? ­
- Hát a zsûri igen kemény kritikát mondott nekünk, de úgy érzem, építõ jellegû.”

A zsûri minden tagja a fesztivál sokszínûségét emelte ki. Fiatalabb, idõsebb, sõt kerekesszékes együttesek is jelen voltak Vasváron.

Katona Imre, rendezõ, a zsûri elnöke

„Változatos, sokoldalú, sokszínû programot lehetett látni. Ha az ember arra törekedne, hogy a különbözõ együttesek között analógiát, párhuzamot vonjon, akkor nehezebb dolga lenne, mintha a sokféleséget kellene feltárni. Mondhatni azt, hogy zavarba ejtõ. Zavarba ejtõ, ahány együttes, annyi sajátos elõadásmód.”

Persze a zsûri sem ítélte minden csoport munkáját egyformán kiemelkedõnek, hiszen a fesztivál végén különbözõ minõsítéseket osztottak ki. A legjobbnak a celldömölki Soltis Lajos Színház elõadását ítélték.

Papp Cecília

Forrás: Pro-28 Stúdió


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.