Húsz éve történt

droszler | 2002. december 23 22:12:32 | körmendi hírek |
Jézus vakot gyógyít

Körmenden a kórház-kápolna ismét a régi fényében ékeskedik. Beszentelését dr. Konkoly István megyepüspök úr végezte, aki megemlékezett az épület történetéről, az adakozókról, a restaurátorról és bejelentette, hogy ezen túl minden szerdán és szombaton szentmisét tartanak. Az idegenforgalom számára is nyitva áll.
A kápolna emelkedett szépségét Haranghy Jenő (1894-1951) festőművész remekbe szabott alkotásai nyújtják. A művész a kápolna festésénél figyelembe vette, hogy a kórház kertjében áll. A téma megválasztása igazodott a funkcióhoz - a gyógyító szentek képei díszítik a falakat. Ruházatuk, attributumaik ábrázolásához a Szentek élete c. kötet képei szolgáltak mintául. A neoklasszikus kápolnácska (csak 50 négyzetméter) harmonikus arányaival, belső terének egyszerűségével ragadja magával a szemlélőt. Különös hatású ebben a térben Haranghy gazdag ornamentikája, melyet még jobban kiemel az élénk színek alkalmazása. Képfelületeivel az építészeti elemek tagolt falfelületeihez alkalmazkodott.
Az ablakok jobb- és baloldalár a gyógyító szenteket festette. A két képet az ablakok feletti félkör alakú allegorikus ábrázolás köti össze.
Az oltár feletti falon két, többalakos, nagyméretű kép látható. A jobboldalin Jézus vakot gyógyít, a bal oldalín pedig Jairus lányának feltámasztását ábrázolja. A jobboldali kép egyik figurájának modellje dr. herceg Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa, akinek boldoggá avatási pere már 1942-től folyamatban van, Isten segítségével 2003-ban meg is történik.
Haranghy kápolna teljes festését, díszítését 1948 októberében fejezte be. E csodálatos kis remekmű festményei azonban - kis híján - pusztulásra voltak ítélve, mivel a katolikus egyház működését kitiltották a kórházból. Ezután az épületet raktárnak használták 30 éven keresztül.
Kattintson a képere !
Komjáthy Kálmán, Körmend lelkes lokálpatriótája, festőmester és néprajzkutató hívta fel a kórház igazgatójának figyelmét az erősen megrongálódott falfestmények értékére. Az igazgató, miután megtekintette a képeket, azonnal lépéseket tett a restaurálás ügyében. A magas költségek miatt - közel félmillió forint - úgy tűnt, hogy a restaurálásra nincs lehetőség. Azonban Komjáthy Kálmán festőmester - aki egyébkén Haranghy tanítványa volt - két tanulójával egyetemben megmentette a reménytelennek tűnő helyzetet. Tíz hetes társadalmi munkával elvégezte a restaurálási és állagmegőrzési munkálatokat.
Körmend ismét gazdagodott egy szép egyháztörténeti objektummal, rendeltetésének megfelelő újjászületésével, a Batthyány zarándoklatok egy új állomással bővülhetnek.

Dr. Domonkos János
Körmendi Figyelő
X. évfolyam 6. szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.