Körüljárták a témát

droszler | 2002. december 29 10:52:23 | körmendi hírek |
Az ingyenes használati jogról való lemondásról tárgyaltak a képviselők.


A döntés az október 20-án megválasztott képviselőtestületre várt, a történet azonban már több mint nyolc éve kezdődött.
Az előző képviselőtestületek több irányú próbálkozása is sikertelen volt a Batthyány-műemlék együttes hasznosítására. Nem akadt elég tőkeerős vállalkozó, aki az épületek hasznosítását és felújítással együtt vállalta volna.
Az évek óta működési hiánnyal küzködő önkormányzat a főépületben működő kollégiumot egy újonnan épített épületbe költöztette, ezzel már csak a megyei önkormányzat fenntartásában működő Rába Helytörténeti Múzeum várta látogatóit. Az épület ingyenes üzemeltetési jogáról a város lemondott. Ezt követően a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vette kezelésébe az épületet. A KVI ezt követően többször nemzetközi pályázatot írt ki az épületegyüttes hasznosítására. A pályázatok ez idáig sikertelen voltak.
2002-ben a Szeleste 2001. Kft. jelentkezett az épületegyüttes hasznosítására, akivel végül a KVI 2002. december 1-jén szerződést köttött. A társaság 99 évre vagyonkezelői jogot szerzett a város központjában elhelyezkedő épületek fölött.
Az épületegyüttesben a város az elmúlt években kiállítótermet, színházat, gyermekkönyvtárat működtetett, illetve kezelésében van a területen található kertészlak, növényház, teniszpályák, tanműhelyek és üzemi területek, melyeket ingyenesen használ. Az épületekben - a város lehetőségeihez képest - jelentős beruházásokat hajtott végre az elmúlt időszakban.
A Szeleste 2001. Kft-vel való szerződést követően érkezett az a kérés az önkormányzathoz, hogy a még meglévő épületrészek fölötti ingyenes használati jogáról 2002. december 31-ig mondjon le.
A kérést alátámasztja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal álláspontja, mely szerint "lehetőleg törekedni kell arra, hogy a műemlékingatlan egyes ingatlanrészei egy egységként, egy vagyonkezelő kezelésében legyen".
A Kulturális, Turisztikai és Sport Bizottság előterjesztését "Lemondó nyilatkozat a Batthyány kastély-együttes egyes épületeinek használati jogáról" olykor heves, indulatos hozzászólásokkal vitatták meg a 2002. december 27-én megtartott rendkívüli ülésen a képviselők.
Körmend Város Önkormányzati Képviselo-testülete elvi döntést hozott, arra vonatkozóan, hogy a Batthány-kastély épületegyüttesben használt ingatlanrészek ingyenes használati jogáról - a helyi igények mind teljesebb érvényesítése mellett - egy háromoldalú megállapodás aláírása után (KVI - Szeleste 2001. Kft - Körmend Város Önkormányzata) lemond. A testület 3 fos tárgyalódelegációt hozott létre, melynek tagja a polgármester, a pénzügyi és a kulturális bizottság elnöke.
  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Ülésezett az önkormányzat  2002. december 27 21:12:54

     · Ülésezik az önkormányzat  2002. december 20 17:45:51Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.