Mit rejt a föld?

droszler | 2006. június 19 19:32:20 | körmendi hírek |
Hogy mit rejt valójában a föld, érdemes-e itt tovább dolgozni, csak július közepén tudhatjuk meg

Körmend (bb) - Elkezdõdtek a kutatófúrások a város északkeleti részén, a volt cipõgyár területén. A ceglédi székhelyû Vikuv Zrt. termálvíz után kutat a térségben. Ha sikerrel járnak, akkor hamarosan elkezdõdhet egy wellness- beruházás a kisváros szélén.


Bitay Endre, a zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy hazánkban mélységi vízbá-nyászat, azaz a vízkútfúrás már a XIX. század elején elkezdõdött, és a mai napig rendkívül intenzív és magas színvonalú. Országunk igen gazdag mélységi rétegvizekben, ezek általában a felszín alatt 2000-2500 méter közötti mélységben találhatók meg.

A megyénkben most kutatást kezdõ cég jogelõdje még 1878-ban alakult, ma a felszín alatti vízkutatásokkal, kutató-, feltáró- és termelõkutak tervezésével, illetve létesítésével foglalkoznak.

- Termálkutak esetén 1000-3000 méterig hatolunk le Magyarország területén, a kivitelezési idõ 2-3 hónap - ecseteli a munkát a vezérigazgató. Hozzáteszi: Vas megyében a zrt. több helyütt is tárt már fel termálkutat, például Szombathelyen, Bükön, Sárváron, ebben az évben pedig Celldömölkön. Körmenden elõzetes vizsgálatok még nem voltak, ezért egy kutatófúrással kezdik el a munkálatokat.

Mint megtudtuk, a most felállított román gyártmányú fúrótorony magassága harminchárom méter, fúrási mélysége pedig 1800-2000 méter. A torony mellett tizenhárman dolgoznak, de a háttérbõl még 5-6 dolgozó segíti a kutatást.

Azt, hogy várhatóan mennyibe kerül majd a Körmenden elvégzett kutatás, a vezérigazgató nem árulhatta el, azt azonban igen, hogy hasonló mélységû kutak fúrásának az ára általában mintegy 60-70 millió forintra rúgnak. Kérdés továbbá, hogy mi dönti el, érdemes-e egyáltalán kiaknázni a kutat?

- A 30 Celsius-foknál melegebb vizet nevezzük termálvíznek, aminek hasznosítása nagyban függ a víz összetételétõl is - adja meg a választ a szakértõ. A gyógyvízzé minõsítés (balneológiai hasznosítás) pedig az alapján történik, hogy milyen ásványi sókat tartalmaz a víz. (Magyarországon ma több mint 100 olyan termálkút mûködik, aminek a vize csupán a hõhasznosítást szolgálja.) A termálkutakból kiter-melt víznek komp- lex hasznosítása is lehetséges, ez a hõmérséklettõl is függ: így egy kút több funkciót is elláthat, például alkalmas lehet fûtésre, balneológiára vagy éppen kertészeti célokra.

Azt azonban, hogy Körmenden mit rejt a föld, s hogy ezt érdemes-e kiaknázni, csak július közepén tudhatjuk meg, mire a cég végez a kutatófúrással. Magyarországon rengeteg olyan természeti adottság van, melyre a wellnes- és gyógyturizmus építhetõ: az országban 1289 termálforrás, 39 gyógyfürdõ, öt gyógybarlang, 48 ásványvíz- és 136 gyógyvízforrás, négy iszaplelõhely és egy mofetta (szárazfürdõ) található. (Wellnes kislexikon)

Horváth Csaba

forrás: http://www.vasnepe.hu
  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Wellness-tervek  2006. június 02 21:00:19

     · Szórakoztató központ épül Körmenden  2006. április 09 10:06:22Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.