Közös stratégia a cukorbetegség leküzdése ellen

droszler | 2006. július 02 09:59:12 | közérdekü |
Közös európai uniós stratégiát sürget Ausztria a cukorbetegség leküzdése ellen. Az osztrák egészségügyi miniszter -asszony, Maria Rauch-Kallat szerint a legtöbb országban még nemzeti terv sincs a diabétesz terjedésének megakadályozására. Európában jelenleg 22 és fél millió cukorbeteget tartanak számon és az elõrejelzések szerint azonban 20 éven belül ezeknek a száma megháromszorozódik. Egészségügyi szakértõk már kongatják a vészharangot, hiszen nemcsak a cukorbeteg költ rengeteg pénzt saját gyógyulására, hanem az államnak is sokba kerül.

Ausztria legnagyobb egészségügyi intézményében, a bécsi Közkórházban évente több ezer cukorbeteget kezelnek. Plesch asszonynál 4 évvel ezelõtt egy pajzsmirigy vizsgálat során diagnosztizálták a magas cukorszintet. Azóta rendszeresen jár vizsgálatra, így sikerült megfékezni az egyelõre kettes típusú diabéteszét. Vagyis szervezete még termel elég inzulint és nem kell mesterségesen pótolnia.

Karina Plesch, Bécs

„Arra nagyon figyelek, hogy kevés zsírt fogyasszak, megpróbálok sok zöldséget és magas értékû szénhidrátot enni. Ezekrõl a dolgokról a dietetikus tájékoztatott. Persze sokat mozgok, fõleg az izmaimat próbálom fejleszteni. Hál' Istennek nem kell inzulint beadnom magamnak, sõt már a tablettákat sem szedek, a rendszeres kezeléssel sikerült megszabadulnom a piruláktól. Már csak kontrollra járok és nagyon figyelek a táplálkozásomra.”

Ludvig doktor szerint a cukorbetegség nemcsak az idõs, hanem egyre inkább a fiatal korosztály körében szedi áldozatait. A rendelésre rengeteg olyan fiatal terhes nõ, illetve gyermek érkezik, akik magas vércukorszinttel küzdenek. Az orvos szerint a cukorbetegség kialakulása elsõsorban a helytelen életmódban keresendõ. Az emberek ugyanis egyre kevesebbet mozognak és egészségtelenül táplálkoznak. Fõleg ez az oka annak, hogy Ausztriában minden huszadik ember cukorbeteg.

Dr. Bernhard Ludvig, orvos, Bécsi Közkórház - alelnök, Osztrák Diabétesz Egyesület

„Mindenki láthatja, hogy a gyorséttermek egyre olcsóbban kínálják ételeiket. A rengeteg kalóriát, sok zsírt és cukrot tartalmazó élelmiszereket egyre olcsóbban lehet megvásárolni. Ugyanakkor az egészséges ételek, mint pl. a gyümölcs, a zöldség, a hal vagy az olívaolaj nagyon drágák. Sokkal többe kerülnek, mint a telített állati zsírokat tartalmazó ételek. Ez a fõ probléma, és nehezen tudom elképzelni, hogy az erõs élelmiszeripari lobbi ellen tehetnénk valamit.”

Az egészségtelen élelmiszereknek a dömpingje eredményezte azt, hogy az Egyesült Államokban a népesség 30 százaléka már cukorbeteg. A statisztikák alapján Európa is ebbe az irányba halad. A jelenleg 22 és fél millió európai cukorbeteg száma az elõrejelzések szerint húsz éven belül 60 millióra duzzad. Az osztrák egészségügyi minisztérium ezért tartja fontosnak, hogy miközben Ausztria az európai uniós elnökségi tisztjét betölti, a cukorbetegség elleni küzdelem kérdése kiemelt helyen szerepeljen.

Dr. Robert Schlögel, osztályvezetõ, Egészség- és Nõügyi Szövetségi Minisztérium, Bécs, Ausztria

„A cukorbetegség egészségpolitikai probléma is, hiszen a betegek nagyon sokba kerülnek az államnak. De minél korábban felismerik a cukorbetegséget, annál jobban lehet elkerülni a szövõdményeket. Vagyis a szív és érrendszeri betegségeket, a lábak viszeresedését, a látási panaszokat és a vakságot. Egy közös stratégiának az a nagy elõnye, hogy a betegség elleni harcban nincsenek különbségek az egyes államok között.Ha azonosak a feltételek, akkor nem gondolják azt a páciensek, hogy egy másik országban jobb ellátást kapnak. Európában azonos mércét kell kidolgozni, mind a felismerést mind pedig a kezelést illetõen.”

Egy közös stratégiát magyar egészségügyi szakemberek is jónak tartanának, a cukorbetegség gyógyításának anyagi terhe ugyanis Magyarországon is jelentõs. Magyarországon ma egymillió embert érint a cukorbetegség. A közel ötszázezer regisztrált beteg mellett, legalább félmillió ember él úgy együtt ezzel a betegséggel , hogy nem tud róla. A szövõdmények pedig nagyon veszélyesek. A Magyarországon élõ 8500 vak emberbõl 1300-an diabétesz miatt veszítették el a látásukat, az évi 40 ezer infarktus jelentõs része összefüggésben van a magas vércukorszinttel és minden második lábamputációt is emiatt végeznek el hazánkban. Magyar orvosok szerint a cukorbetegség elleni harcban elsõsorban a megelõzésnek van kiemelkedõ szerepe.

Dr. Baranyai Marietta, belgyógyász – diabetológus, Vas Megyei Markusovszky Kórház, Szombathely

„Két dologban látom a lehetõséget. Egyrészt idõben nagyon korán felfedezni a cukorbetegéget, mivel a betegség felfedezésének idõpontjában a betegek kb. harminc százalékában már valamilyen szövõdmény kimuthatható, ha keressük és ez azon múlik, hogy a betegegek sok évet töltenek el úgy betegségtudat nélkül, ill. betegség ismeret nélkül, hogy tudnának arról, hogy cukorbetegek, megfelelõ kezelésben részesülnek. Ez az egyik, tehát a szûrésnek a fontossága. A másik pedig egy nagyon korán elkezdett népnevelés, tehát egészségégügyi felvilágosítás, hogy az, hogy tulajdonképpen mi is ami miatt ilyen nagyon nagy számban emelkedik a diabéteszeseknek az aránya.”

A megelõzés mellett természetesen fontos a cukorbetegek még szakszerûbb kezelése. Olyan szakápolók és diabetológus szakorvosok képzése, akik nem pusztán ellátnak egy cukorbeteget, hanem kellõ kommunikációval és pedagógiai ismerettel meg is tanítják a szükséges tudnivalókat. A szakorvosok szerint ehhez mindenképpen egységes koncepcióra lenne szükség, akár hazai, akár európai uniós szinten.

Pehi Barbara

Forrás: Pro-28 Stúdió


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.