Jöhet a nagy kísértés

droszler | 2006. július 11 10:45:19 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tahin Zsolt a Karddal és kereszttel címû elõadásban is megmutatta nagyszerû színészi képességeit

Körmend - Tahin Zsolt évek óta a Kastélyszínház Társulat tagja. Emellett rajzol és fest is, fõállásban pedig benzinkutasként dolgozik. Ennek a munkának köszönheti például, hogy nagyobb lett az önuralma. Bár ahogy mondja, ma is mindennek ellen tud állni, csak a kísértésnek nem.

Az Oszlopos Simeon címû Sarkadi Imre-színmû premierjéig nem tudtam eldönteni, hogy Tahin Zsolt Kossuth Lajos szerepében vagy a Cseresznyéskert Lopahinjaként tetszett-e jobban. A Sarkadi-mû bemutatója után azonban világossá vált: Kis János szerepét egyértelmûen neki kellett kapnia.

A bizonytalanságomra meglett tehát a válasz: az Oszlopos Simeon fõszereplõjeként alakítja a legnagyobbat. Az elõadás csaknem két óráig tart, s ma is aktuális problémákat boncolgat. Azt, hogy az emberek könyörtelenek és számítóak, s egyáltalán nem érdekli õket a másik sorsa.

Tahin Zsolt saját bevallása szerint akarnok típus, s van jó pár romantikus vonása. Mert aki romantikus, az mind akarnok, és fordítva - erre gondolok, amikor a gyengén megvilágított kávéházi asztalnál, egy pohár vörösbor mellett beszélgetünk. Az érzékenyek nagyon is lelkesedõk, kiállnak a maguk regényes és meseszerû gondolataikért.

Tahin Zsolt - vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Tata - harmincnégy évesen is rajong a mesékért. Kedvencei Lolka és Bolka, Pom-Pom és Zénó, a gyurmafigura. Persze a magyar népmesék sem maradnak ki a sorból. Ezeket gyûjti, több tucatot õriz belõlük otthon.

A mesékhez és a rajzoláshoz való kedvét mutatja, hogy egy idõben Jankovics Marcellal levelezett. Fázisrajzoló akart lenni, ezért vette fel a kapcsolatot a Pannónia Filmstúdióval.

Istenigazából csak az alkotás folyamatát tartja lényegesnek, a képek sorsa nem érdekli. Szerinte az alkotómunka egy kicsit olyan, mint a szülés lehet: az ember önkívületi állapotba kerül. Elítéli azt, amikor egy mûvész robotszerûen tevékenykedik, s mintegy iparosként végzi a feladatát.

Különben gimnazista korában odavolt Salvador Dalíért. Ezt a mai napig nem tudta lemosni magáról, a spanyol festõrõl ma is sokan megkérdezik. - Pedig azok az idõk elmúltak - mondja határozottan -, a képeit ma is szeretem, de emberként nagy csalódás nekem Dalí.

Zsolt több mint tíz évig járt a körmendi zeneiskolába. Trombitán játszott, s egyéb fellépések mellett több száz temetésen is közremûködött. Állandó kikérõje volt az iskolából, Chopin Gyászindulóját számtalanszor játszotta a szertartásokon. Jól emlékszik ezekre, még az is beugrik neki, hogy egy-egy produkcióját kétszázötven forinttal honorálták akkoriban. Felnõttként lett némi jazzmániája, de Leonard Cohen, Mark Knopfler dalait is szereti, s a klasszikus szerzõk muzsikája sem áll távol tõle.

A sikertelen képzõmûvészetis felvételik után huszonéves fiatalemberként több helyen dolgozott. A körmen- di cipõgyárban talpragasztó munkásként kereste kenyerét, de volt pék és kocsmáros is, jelenleg pedig egy benzinkúton dolgozik.

A mûvészetekhez való kötõdése erõs: az említett rajzo-lás és festés, a színjátszás és az irodalom szinte minden napjának velejárója. A könyvek iránti érdeklõdése széles kö- rû: Prohászka Ottokár püspök teológiai munkáit hasonló érdeklõdéssel olvassa, mint Bohumil Hrabal vagy Márai Sándor mûveit. Egyik kedvence Faludy György Pokolbeli víg napjaim címû kötete. Mint mondja, sajnálja, hogy a költõóriásból „a média bohócot csinált“. Szerinte „manapság hadjárat folyik az etika és az erkölcs ellen“: - Furcsa, hogy pont én mondom ezt, aki mindennap vétek ellene.

Tahin Zsolt örökké vibrá- ló szellemét apjától, a romantikát anyjától örökölte. Van egy rendõrtiszt bátyja, akivel nem túl gyakran találkoznak. Emiatt van is elégszer lelkiismeret-furdalása.

Tata várta a nyarat, a grund-összejöveteleket. Isten tudja hányadszor lép majd pályára a strandkosárlabda-bajnokságban a Rába-parton, a Tatu-Kisállatrendelõ csapatában, a szokásos piros fejkendõjében.

Ha több ideje lenne, akkor többször forgatná a Bibliát. Bár ahogy mondja, õ igazá- ból csak egy mondvacsinált Szentírás-olvasó, de azért sajnálja, hogy a Nagy Könyv-versenyben említésre sem méltatták a Bibliát.

Ebben a pillanatban - beszélgetésünk a végére jár - megérkezik az interjú alatt oly sokszor emlegetett kedves is.

Jó így elbúcsúzni: a kedvessel és a Bibliával. Még akkor is, ha most már világosan tudom - hiszen Tahin Zsolt maga fogalmazta meg -, hogy olyanfajta ember õ, aki „mindennek ellen tud állni, csak a kísértésnek nem“.

11.07.2006
Tóth Judit

fotó: Jámbori Tamás

Forrás: www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.