Gyökérkezelés a Várkertben

droszler | 2006. július 17 10:02:34 | körmendi hírek |
Körmend (bb) - A Várkert fáinak megmentéséhez kért segítséget a helyi lakosoktól szombaton az Uniclub, ám a „földmunkákban“ csak kevesen segítettek.

Szûcs Gábor kerttervezõtõl megtudtuk, hogy az akció célja a Várkert pusztuló faállományának kezelése egy táj- és kertépítészeti kft. vezetésével. A fák nagy része ugyanis beteg, s ha sürgõsen nem cselekednek, akkor nem lehet megmenteni az itt élõ tölgyeket, gyertyánokat, hársokat, juharokat és bükköket.

- A speciális szerrel megpróbáljuk felerõsíteni a fák gyökereit, az oldat pedig eljut egészen az ágak végéig, s regenerálja az elszáradt részeket is - mondja a kerttervezõ. - A beöntözés segíti a fák tápanyagfelvételét, mivel a speciális szer huminsavat tartalmaz, mely az élethez szükséges egyik legfontosabb vegyület. Ennek segítségével javul a fák nedvkeringése, ismét megnõ az életerejük, s új hajtásokat is hozhatnak.

A legidõsebb fa 250 éves, de a többiek sem mondhatók fiatalnak: megéltek már száz-százötven évet is. A speciális tápoldatot a kezelés során a park nyolcvanegy fájához juttatták el: mindegyikük mellé három-négy mély lyukat fúrtak a földbe, majd egy csövön keresztül szivárogtatták be a szert a gyökerekhez.

- Semmiképp nem szeretnénk, ha a Várkert fáinak nagy részét ki kellene vágni, éppen ezért szerveztük a mostani akciót - jelenti ki a szakember. - Talán ez az utolsó esélyünk, hogy visszafordíthassuk a pusztulási folyamatot. A fák betegségének legfõbb oka, hogy alacsony a talajvízszint, így a gyökerek szárazak maradnak.

Szombaton nemcsak a fák gyökereit kezelték, hanem állapotfelmérést is végeztek a szakemberek, hogy nyomon követhessék és írásban is rögzíthessék a javulást. Az ingyen felajánlott szerbõl egyelõre csak a Várkert egyik részére futotta, ám ha hatásos lesz a „gyógyszer“, akkor a többi egyedet is kezelik.

Czafit Csaba, az Uniclub tagja hozzátette, hogy az egyesület tagjai évek óta szívükön viselik a Várkert sorsát. Minden évben öt-hat alkalommal szerveznek takarítási akciót, amikor összeszedik a hulladékokat, lekavicsozzák a sétautakat, s kiirtják a gyomokat is. Legutóbb május végén járt az egyesület a fákkal borított területen, bár ez szombaton már egyáltalán nem látszott meg: mindenütt elszórt palackok, zacskók és dobozok hevertek. Az Uniclub tagjai szerint, nemcsak a szer jótékony hatása szükséges a fák megmentéséhez, hanem az itt élõ embereknek is máshogy kellene gondolkodniuk: jobban kellene óvniuk a környezetüket.

forrás: www.vasnepe.hu
16.07.2006


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.