Rábára teszik a Vörösmartyt

droszler | 2006. július 20 22:02:59 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !Vörösmarty ezúttal nem jeles költõnket, hanem egy hajót je­lent, amely valaha a Magyar Ha­józási Részvénytársaság (MA­HART) kötelékében hajózó leg­nagyobb kereskedelmi tengerjá­ró volt. 1978-ban kötött szerzõ­dés alapján a 162,5 méter hosszú, 22,5 méter széles, 10600 LE tel­jesítményû úszóalkalmatosságot Szovjetunióban a herszoni hajó­gyárban kezdték meg építeni és 1979-ben bocsátották vízre. Har­minchét fõnyi legénységgel a fe­délzetén kerek húsz éven át szol­gálta a magyar gazdasági, keres­kedelmi érdekeket. 1999-ben le­jezte be pályafutását, mikor is Bangladesben szétbontották.
S hogy kötõdik mindez a Rá­bához? Nos, Körmenden egy a szakmai körökben is ismert mo­dellezõ, Auer Miklós (képünkön) készíti a hajó 1:100 arányú mo­delljét, aki érdeklõdésünkre el­mondta, a munkát nem mostaná­ban kezdte, hiszen idestova 10 éve dolgozik rajta. Építését sza­kaszosan végzi, mikor ideje, energiája és természetesen kedve is engedi. A modell 1,8 méter hosszú, súlya 6,8 kilogramm, amelyben nincs benne még a meghajtómotor és az azt mûköd­tetõ akkumulátor.
Elkészítéséhez sokféle anya­got, Fõként balsafát, fenyõt, mû­anyagokat, réz- és horganyzott lemezeket használ. Azt tervezi, hogy a rádióirányítású modellt ez év augusztus 19-én a hagyo­mányos körmendi vízikarnevá­lon a nagyközönség elõtt is be­mutatja majd.
Beszélgetésünk során megtud­tuk azt is, hogy a hajómodell lét­rehozásában, elkészítésében több körmendi szakiparos is a segítsé­gére volt. Így például Szakály Károly asztalosmester, Belencsák Mihály késes-mûköszörûs és Králler Viktor Old Timer res­taurátor is támogatást nyújtott. A hajómodell teljes elkészítése egyébként mintegy 700 órányi munkába kerül.

Tóth László

Rábavidék
XVII. évfolyam 13. szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.