Cigány vagyok, jól élek

droszler | 2006. július 18 10:56:03 | körmendi hírek |
Körmend, Alsóberki - A Cigány Kisebbségi Önkormányzat ebben az évben is megszervezte a népszerû Roma-napot. Az idei rendezvény különlegessége az volt, hogy a szórakoztató program elõtt néhány nappal misét tartottak az elhunyt cigányzenészek tiszteletére.

Tíz évvel ezelõtt hunyt el Horváth Percsák Ferenc, aki hosszú évekig zenélt a Korona étteremben. A kedvelt muzsikus halálának tizedik évfordulója kapcsán került elõtérbe az a kezdeményezés, hogy misével emlékezzenek meg róla és az elhunyt zenésztársakról.

A szervezõk szeretnék hagyománnyá tenni a megemlékezést, hiszen a körmendi zenészek mindenkoron messze vitték a város hírnevét, sokan közülük külföldön is többször megfordultak.

A Szent Erzsébet-templomban összegyûlt muzsikusgenerációk fiataljai és öregjei elsõként Horváth Percsák Sándor hegedûjátékát hallgathatták meg. A zenész Toselli Szerenád címû darabját adta elõ, majd Szabó Ferenc alpolgármester idézte fel a helyi muzsikusok történetét. Érdekességként elmondta, hogy 1658-ban Batthyány Ádám udvarához is tartozott egy tizenhat tagú cigányzenekar. Az akkori muzsikusoknak nem volt vezetéknevük, hangszerük után Cimbalmos Mártonnak, Hegedûs Jankónak és Sipos Jóskának hívták a banda tagjait.

Az alpolgármester hangsúlyozta Körmenden mindig nagy hagyománya volt a cigányzenének. Egykor a város tizenhét éttermében és kocsmájában húzták a talpalávalót a vendégeknek. Hírük túljutott a városon, a régión. Egyesek bejárták egész Európát, elõkelõségek elõtt léptek fel. Volt olyan, aki külföldön Habsburg Ottónak is muzsikált.

A cigánybandák a lakodalmak, bálok és búcsúk állandó résztvevõi voltak. Hajdan nagyon népszerûek voltak a cigánybálok is, a bõgõtemetéssel együtt. Az idõsek korán zenére szoktatták a fiatalokat, már az öt-hat éves roma gyerekeket muzsikálni tanították. Azt tartották, hogy kenyeret ad fia kezébe, aki hangszert ad neki.

Az alpolgármester végül felolvasta az elhunyt muzsikusok neveit, akiknek emléke elõtt a mise résztvevõi felállással tisztelegtek.

Tüske József esperes plébános és dr. Gyürki László pápai prelátus miséje után Horváth Pika Tibor és zenekara játszott hallgatónótákat. Megrendült férfiarcok, könnyes nõi szemek látszottak a padsorokban, amikor felcsendültek a Cigány vagyok, árok partján születtem és a Vándorfelhõk fenn az égen címû dalok.

A népszerû Roma-napot vasárnap tartották meg Alsóberkiben. A helyszín ezúttal nem a futballpálya környéke volt, hanem a Park Presszó. Bebes István köszöntõje után elektromos cigányok szórakoztatták a több száz fõs közönséget. Horváth Richárd, Horváth Csaba, Neubauer Tamás, Burka Ádám, Németh Bicó Tamás, Horváth Csuta Tamás szintetizátorral léptek színpadra. Horváth Pika Tibor és zenekara pedig a régi idõkbõl adott ízelítõt, mûsorukban hegedû, bõgõ, klarinét és cimbalom hangja csendült fel.

A rendezvényen ifjú táncosok is szerepeltek Horváth Petra és Németh Endre fergeteges latin táncokkal szórakoztatták a nagyérdemût, Sárközi Ivett, Sárközi Dóra és Horváth Claudia pedig a legújabb modern táncokat mutatták be. A kiváló hangulatú délután bállal zárult. Itt többször elhangzottak a Cigány vagyok, jól élek, a gádzsókkal nem cserélek, vagy a Szép asszonyom van nekem, neki adnám mindenem kezdetû mulatós roma slágerek.

Megjelenés dátuma: 2006. július 18. 04:29.00

Forrás: www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.