Europäische Begegnung 2006

droszler | 2006. július 22 09:34:47 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !Iskolánk két tanulója, Horváth Ádám és Varga Ádám egy hetet töltött az ausztriai Neumarktban egy nemzetközi ifjúsági találkozón. Velük beszélgettünk, kérdeztük õket élményeikrõl, tapasztalataikról.




KFG-Diák: Tulajdonképpen mi is ez a találkozó, mi a célja, mely országok csatlakoztak hozzá?


V.Á.: Az ifjúsági találkozót már évek óta megrendezik Neumarktban, a Karl Brunner Európa-házban. Célja, hogy Európa fiataljai közösen dolgozzanak fel meghatározott témákat, együtt gondolkodjanak. Az idei évben az országok közötti kulturális, nyelvi és egyéb különbségek voltak a témák. A „táborlakók” Bulgáriából, Horvátországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Romániából, Olaszországból, Lengyelországból, Németországból, Ausztriából és Magyarországról Vas és Baranya megyébõl érkeztek.

KFG-Diák: Milyen programokon vehettetek részt?

H.Á.: A táborban „két fajta” nap volt. Egyik, mikor kirándultunk, másik, mikor elõadásokon vehettünk részt és Neumarktban töltöttük a szabadidõt. Az elõadások Európa történelmérõl, nyelveinek, kultúrájának kialakulásáról és kisebbségeirõl szóltak. Ezeken a napokon délután mindenki azt tehette, amihez kedve volt: foci, kosárlabda, röplabda, tenisz, asztalitenisz, színjátszás, újságírás, strandolás stb. A szervezés nagyon színvonalas volt.
V.Á.: A kirándulások a környezõ városokba indultak. Egy természetvédelmi területet látogattunk meg. Vízesések, gyönyörû tájak és persze egy 3 órás túra… Egy másik nap Murauba utaztunk, ahol focimeccsett játszott az „Európa-csapat” a helyi focicsapattal. Alkalmunk volt a híres sörgyárat és -múzeumot megtekinteni, este pedig egy hatalmas fesztiválra hívtak meg bennünket, ahol minden országnak lehetõsége nyílt a bemutatkozásra. Mi, vasiak egy táncházat tartottunk, amin rengetegen érezték jól magukat.
H.Á.: Grazban is jártunk, ott több program közül lehetett választani. Ádámmal a hajléktalanok ottani helyzetébe nyerhettünk bepillantást. Tanulságos volt, talán egy másik cikket is megérne…

KFG-Diák: Hogy zajlottak a tábori esték?

V.Á.: Esténként sokat beszélgettünk a többiekkel, disco-t szerveztek és bemutattuk saját országunkat és megismerhettük a többiek hazáját. Vicces volt magyar nyelvet tanítani nekik, de egész jól belejöttek, utolsó nap már „viszontlátással” köszöntek el tõlünk.
H.Á.: Mi is sok mindent megtanulhattunk: például elsõ kézbõl, az olaszoktól az eredeti spagetti receptjét, de a bulgároktól táncleckét is vettünk.

KFG-Diák: Ha lehetne, újra elmennétek?

H.Á. és V.Á. : Természetesen! Nagyon jól éreztük magunkat, sok élménnyel gazdagodtunk. És ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az iskolánknak, a megyei vezetõknek, hogy elmehettünk. És ne feledkezzünk meg kísérõnkrõl sem: Köszönjük Réka!
Mindenkinek azt tanácsoljuk, éljenek az ilyen, vagy ehhez hasonló lehetõségekkel!

forrás: KFG


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.