A Kulturális Örökség Napjai Körmenden

droszler | 2006. augusztus 24 18:57:38 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
A Kulturális Örökség Napjai Körmenden, a Batthyány kastélyban
- két napig látogathatók a lezárt, megkutatott termek –


Idén is sor kerül az európa-szerte népszerû Kulturális Örökség Napjai hétvégére, melynek idõpontja 2006. szeptember 16-17. szombat-vasárnap.
Az Európa Tanács védnökségével már negyvennyolc országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerûségnek örvendõ örökségi napokat. A program célja az, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsák az épületek értékeire, azokéra is, amelyek máskor részlegesen, idõlegesen, illetve csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók, esetlegesen zárva vannak. A hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett esemény során országszerte sok száz ilyen épület és helyszín kapuja nyílik meg a látogatók elõtt.
E programhoz kapcsolódik a körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum is úgy, hogy állandó kiállításán kívül bemutatja a kastély azon termeit, amelyek egyébként nem látogathatóak.
A XV. században épült körmendi vár 1605-ben került a Batthyányak tulajdonába. Batthyány Lajos a 18. század elsõ felében átépítette a négy saroktornyos, szabálytalan ötszög alaprajzú várat, a védmûbõl barokk udvari pompát idézõ kastélyegyüttest emeltetett, amely késõbb klasszicista arculatot kapott.
Kattintson a képere !A kastélyban jelenleg komplex feltáró kutatások folynak, amelyek eredményeit az ásatást végzõ régészek és mûvészettörténészek mutatják be az érdeklõdõknek e két napon. A kastély fõbejáratától a feltárási területen keresztül a múzeum állandó kiállításáig kalauzolják az idelátogatókat egy normál múzeumi belépõjegy áráért. A fõbejárattól mindkét napon – szeptember 16-án szombaton és 17-én vasárnap – 10.00 illetve 14.00 órai kezdettel indulnak a túrák, amelyek során a résztvevõk tanulmányozhatják a kastély építészeti korszakait, a felkutatás eredményeit, jó idõ esetén sétát tesznek az északi parkban, illetve megtekinthetik a Nemzedékek Öröksége címû, A Batthyányak körmendi évszázadai alcímû állandó kiállítást is.

A Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum
rendkívüli nyitva tartása
2006. szeptember 16-17-én,
a Kulturális Örökség Napjai alkalmából:
9-12 és 13-17 óráig.
Belépõdíj: 500,- Ft/fõ, diák, nyugdíjas: 250,- Ft/fõ, családi belépõ: 1.000,- Ft.


H. Vörös Márta


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.