Lebontották az emlékművet

droszler | 2006. augusztus 25 13:39:28 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !1984-ben állították fel a Szabadság téren Katona Zsuzsa hõsi emlékmûvét. A gyermekét sirató anyát ábrázoló szobor alatt a II. világháborúban elesett szovjet katonák nyugszanak. A körmendi önkormányzat kezdeményezésére a hõsi halottakat a napokban exhumálják, s a Szombathelyi Katonai Temetõben helyezik õket végsõ nyugalomra. Az exhumálásról Bebes István polgármester és Szabó Ferenc alpolgármester tartott tájékoztatót.
A körmendi önkormányzat elsõként 2002-ben vetette fel azt, hogy a Szabadság téren eltemetett szovjet katonákat exhumálják. A hadügyminisztérium hadisír gondozó irodája és az orosz kormány is megadta az engedélyt, így több éves huzavona után a napokban elkezdõdhetett a tényleges munka. Dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere hozzájárult ahhoz, hogy a Körmenden és a város környékén elesett katonákat a Szombathelyi Katonai Temetõbe szállítsák.

Az exhumálás költsége 4 millió forint, a katonák elszállítása valószínûleg szeptember végén fejezõdik be. Katona Zsuzsa hõsi emlékmûvét a Rendészeti Szakközépiskola elõtt helyezik el. A szobor helyén egyelõre füves, virágos részt alakítanak ki. Késõbb, a Szabadság tér rekonstrukciójával más szerepet is kaphat ez a terület. Bebes István polgármester hangsúlyozta, hogy a Batthyány kastély, a Szabadság tér és a Vida József utca felújítása csak komplex egészként képzelhetõ el, s az elõzetes tervekbe nem illett volna a szovjet hõsi emlékmû.

A tájékoztatót követõen a Városgondnokság lebontotta az emlékmûvet és az új felállítási helyre szállította.

További képek a képgalériában >>>itt<<<

Tóth Judit


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.