A szépség fonákja

droszler | 2006. szeptember 05 18:44:22 | kultúra |
Körmend - Szenteleki Gábor festõmûvész képeibõl nyílt kiállítás a 16. Pannon Õsz keretében. A huszonkilenc esztendõs fiatalember elõször állított ki szülõvárosában, sokan kíváncsiak rá.

Zsúfolásig megtelt a Batthyány-kastély hajdani kocsiszíne: rokonok, barátok, ismerõsök nagy érdeklõdéssel várták Szenteleki Gábor kiállításának megnyitóját. A fiatal mûvész elsõ alkalommal állított ki úgy, hogy nem elsõsorban a szakmaiságon volt a hangsúly, hanem a látogatókkal való párbeszéden.

A festõmûvész úgy fogalmazott, hogy olyan ez, mintha egy jóízût beszélgetne egy hatalmas asztalnál azokkal, akiket régen látott, de egykor meghatározó szerepet töltöttek be életében.

Szenteleki Gábor az elmúlt három esztendõben készült festményekbõl válogatott, melyek szerinte jó keresztmetszetet adnak alkotótevékenységérõl. Több képén felfedezhetõk a családtagok és a barátok. Ennek oka, hogy a szûk környezetében élõk külsõ megjelenésben és belsõ tulajdonságaikat tekintve is markáns emberek, így inspirálják a fiatal alkotót.

A mûvész úgy látja, hogy a nem mûértõ emberek nehezen tudják értelmezni a kortárs alkotásokat. A mai szájbarágós világban elfelejtõdött a szimbólumok értelmezése, amit õ nagyon fontosnak tart.

Kétpólusosság jellemzõ mûvészetére. Maga a cseh filmekhez hasonlította munkáit. Néha lehet rajta nevetni, néha sírni. Azt próbálja bemutatni, hogy az élet édes-kesernyés, s nem minden az, aminek elsõre látszik. Sok lehetõség van, s olykor a szépség fonákjára is érdemes figyelni.

Ehhez képest az emberekben van némi prüdéria, a groteszkkel szemben például sokan ellenszenvet éreznek. Ez rengeteg utat elzár az alkotások értelmezésében. A mindig mosolygós, barátságos festõmûvész kedvencei a 17-18. századi spanyol festõk. A Szépmûvészeti Múzeumba gyakran ellátogat, ott lakik a szomszédságában.

Itt van egy festmény, ami Szent Jakab, Szent Pál és Keresztelõ Szent János tálcán felkínált fejét ábrázolja. Szenteleki Gábor ezt egyáltalán nem tartja elrettentõnek, mert szerinte nem a test az, ami megtörik, ami fáj. Mindig a lélek a fontos. Ha ez nem így van, akkor olyan az egész, mint a parizer. Nincs benne tartalom.

forrás: www.vasnepe.hu

A kiállításmegnyitón készített képeket >>>itt<<< tekintheti meg


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.