Ha van egy kis herceged...

droszler | 2003. január 21 20:46:06 | kultúra |
"Ha van egy kis herceged, akkor kötelező eljátszatnod a darabot"

Mint arról tavalyi utolsó, december 20-ai számunkban már beszámoltunk, a Körmendi Alternatív Színjátszó Társaság (KASZT) Antoine de Saint-Exupery Kis herceg című klasszikus felnőtt meséjét mutatta be december 9-én a Városi Színházteremben. Azóta több fesztiválon is előadták már. A darabot Szalóky B. Dániel dramatizálta és rendezte. A premiert követően vele készült az alábbi beszélgetés.

- Az Óz, a nagy varázsló néhány évvel ezelőtti bemutatója után ki vetette fel az újabb gyerekelőadás ötletét?
- Én nem szeretem a gyerekdarabokat, mert amiket én láttam, azok mind gagyi produkciók voltak. A Művelődési Házból is szóltak, hogy bár nagyon jó a Pillangók a sárban, de hiány van gyermekeknek szóló igényes előadásokból. Ekkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy mi az, ami nekem is tetszene. Az egyik Móricz-előadás végén néztem rá a Patrikra (Kuráth Patrikról, a főszerepet játszó 8 éves fiúról van szó. A szerk.), amint gyertyával a kezében megjelent a színpadon, és csodálatos volt, ahogy kiállt a közönség elé. Nagyon megszerettem, és szerintem róla festették a kis herceg képeit a könyvekbe. Van egy olyan színházi "szabály", hogy ha van egy kis herceged, akkor kötelező eljátszatnod a darabot. Ezt nem lehet kihagyni, mert később esetleg nem lesz, sőt esetleg "kiöregszik" a szerepéből. Bűn azt mondani húsz év múlva, hogy hű de jó lettél volna kis hercegnek. Ő arra teremtődött, hogy most ezt eljátszhassa. Ezért aztán gyorsan előkaptam a régen agyonolvasott kis herceg példányomat, és dramaturgiailag átdolgoztam, színpadra alkalmaztam, kicsit átrendeztem. Úgy gondoltam, hogy az összes bolygónak, valamennyi figurának megvan a szereplője. Ráadásul több új ember is jelentkezett a tavalyi siker láttán, tehát gazdagodtunk karakterekben is. Innen kezdve a többi önmagát hívta elő.

- Nincs egy éve, hogy a szombathelyi Homo Ludens Zenés Színpad ugyanezen a színpadon mutatta be A kis herceg című zenés játékát. Láttad azt az előadást?
- Általában hiánycikknek számító darabokat szoktam választani, amikor eldöntöm, hogy mit állítok színpadra. Ebben az esetben most arról volt szó, amit az előbb is mondtam, hogy Patrik miatt mindenképp vállaltam volna ezt a feladatot. A Homo Ludens előadását nem láttam, de ha láttam volna, akkor is színpadra állítottuk volna.
Természetesen az előadás főszereplőjét, Kuráth Patrikot, az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola 2. osztályos tanulóját is megszólaltattuk. Színpadra lépésekor mintha a könyv kis herceg illusztrációi elevenedtek volna meg, az első perctől kezdve a darab végéig hitelesen jelenítette meg az Exupery megálmodta alakot.

- Ismerted a kis herceg történetét, mielőtt megkaptad ezt a szerepet?
- Igen, mert otthon megvan ez a könyv, és már olvastam. Nagyon tetszett, a kígyós jelenet volt a kedvencem. Örültem, hogy most megkaptam a lehetőséget arra, hogy eljátszhassam.

- Mennyi idő alatt tanultad meg a szövegedet?
- Öt nap alatt, apukám és anyukám is segített a tanulásban, ők mondták az egyéb szerepeket. Nem most szerepeltem először, az iskolai Ki mit tud-on is felléptem. Tavaly, még első osztályosként a Pillangók a sárban című darabban is játszottam.

- Milyen érzés volt édesanyáddal együtt játszani?
- Tavaly még csak a próbákra és a fellépésekre kísért, de most végre együtt lehettünk a színpadon, és ez nagyon jó érzés.

- Gondoltál már arra, hogy felnőttként színész legyél?
- Még nem, de majd ez egy nehéz döntés lesz.

- A végiglátogatott bolygók közül melyiken szeretnél élni és melyiken nem?
- Az iszákos bolygója volt a büdös pia szag miatt a legkiábrándítóbb. A tudós és a hiú bolygója tetszett a legjobban. A tudósé azért, mert őt az anyukám játszotta, a hiúé pedig a játékos tapsolásos jelenet miatt.

Az előadás után Patrik premier-ajándékként minden szereplőt egy személyre szabott, az általa játszott szerepre emlékeztető, saját kezűleg készített rajzos üzenettel lepett meg. Körmend közönsége pedig várakozással tekint a KASZT újabb meglepő előadásai elé. Ehhez talán biztatást nyújt a ?95 óta működő lelkes csapatnak az az ezüst fokozatú oklevél, mellyel Körmend városa kulturális munkájukat elismerte. További sikereket kívánva gratulálunk a kitüntetéshez.

Iram
Rábavidék


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.