Európai Szent Márton útvonal átadása

droszler | 2006. október 06 21:09:24 | kultúra |
Holnap délelõtt 11:00 órakor a szlovéniai Domonkosfán ünnepélyesen átadják az Európai Szent Márton Kulturális Útvonal elsõ gyalogos túraútvonalát. A Szombathelytõl a szlovéniai Domonkosfáig kiépült közel 100 km-es útszakasz Európai Uniós támogatással készült el.

Túraútvonal megáldása
Az avató alkalmából köszöntõt mond Antoine Selosse, az Európai Szent Márton Kulturális Központ igazgatója és Hankó Faragó Miklós, országgyûlési képviselõ is. Ezt követõen a túraútvonal megáldására kerül sor, majd a túrázók birtokba is vehetik az utat.

Rendkívüli határnyitás
A Szent Márton gyalogos túraútvonal már a jövõnek készült, ahol országhatárok nem állják a vándorok útját, ezért október 7.-én 9:00-15:00 óráig Domonkosfa és Kercaszomor között rendkívüli határnyitásra kerül sor.

Kultúrtörténeti értékek megismerése
A túraútvonal Szombathely-Ják-Körmend-Nádasd-Pusztacsatár-Zalalövõ-Csöde érintésével éri el a magyar határt, majd lép át Szlovéniába. A túrázók valamennyi érintett település kiemelt kultúrtörténeti értékeivel, illetve a Szent Márton-kultuszhoz kapcsolódó emlékeivel ismerkedhetnek meg gyaloglásuk során.

Így többek között Ják Európa-hírû templomával, Körmend kastélyával, Nádasd középkori rotundjával, Pusztacsatár középkori búcsújáróhelyével, Zalalövõ római romjaival. Az útvonal két végpontja a szombathelyi és a domonkosfai Szent Márton templom.

"Via Sancti Martini" emlék kitûzõ
A túrázók számára igazolófüzet is készült, ami részletes útvonal térképén kívül a pecsétgyûjtõ "ellenõrzõpontokat" és bélyegzési helyeket is tartalmaz. Aki pecséttel igazolja, hogy végigjárta a 100 km-es útvonalat, a "Via Sancti Martini" logójával ellátott tûzzománc kitûzõt kap emlékbe.

További tervezett útvonalak
További három útvonal átadására és bemutatására elõreláthatólag 2007 tavaszán kerül sor.



link:
Szent Márton Európai Kultúrális Útvonal

forrás: www.orf.at


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.