Élvezték a déli tájék szüretét

droszler | 2006. október 10 07:43:41 | körmendi hírek |
Körmend (kor) - Öttagú finn civil delegáció tartózkodik e napokban a Magyar-Finn Baráti Kör vendégeként a városban. Északi barátaink programja bõvelkedett meglepetésekben is.

Leginkább az lepte meg a vendéglátókat, hogy a finnek kijelentették: õk bizony nem vendégeskedni, hanem dolgozni jöttek hozzánk. Nálunk nem terem meg a szõlõ, így nincs is szüret. Ilyet eddig a filmeken láttunk, és most nagyon szeretnénk, ha ott lehetnénk a Somló hegyen, amikor szedik a szõlõt, mondta el Juha Pelkonen, a testvérvárosból, Heinvesibõl érkezett mûszaki kereskedõ. A 127 tagot számláló körmendi baráti kör vezetõi és oszlopos tagjai, köztük Pintér Pál, Baán Miklós, Bujdosó László, dr. Dániel Emil, Csák Tamás, Fejes Károly, Honfi József méltányolták a kérést, és Takács András Somló hegyi szõlejébe vezényelték a társaságot. Juhán kívül Martti Issakainen, Pivio Kinnunen és egy házaspár, Sirpa Palvola és Raimo Palvola tömte a puttonyokat. Olyannyira, hogy a szüret ideje alatt, reggel 9-tõl délután 5-ig meg sem álltak, megtöltve egy 5 ezer literes konténert. A finnek szemmel láthatóan élvezték a munkát, a táj szépségét, és a számukra erõsen délinek számító klímát.

A második meglepetés a vendégeket várta vasárnap este a körmendi Fezõr étteremben, ahol a körmendi civil szervezet borvacsorát adott tiszteletükre. Ilyen még nem volt a városban, s talán ez is meglepetés lesz számukra, kommentálta a rendezvényt Pintér Pál, majd az idõközben megérkezõ Bebes István polgármester üdvözölte a vendégeket. Mint kiderült, vacsorálásnál több dolga is akad, mert a tolmács nem érkezett meg. Így a nemrég újraválasztott vezetõ fordított elõbb angolról, majd angolra. Érték ez a kör, 1987-tõl mûködik, és példát mutat civilségbõl. Éppen jövõre lesz húsz éve, hogy kiváló kapcsolatokat ápolunk Heinvesivel, hallottuk. A vacsorát, ahol a borhoz rendelték az étkeket, Keresztes Gergely üzletvezetõ ismertette, majd elkezdõdött a nemes magyar borok bemutatása. Mindeközben kiderült, hogy a Palvola házaspár kocsival érkezett, és két kerékpárt is hozott. Idejöttünk, és amit lehet, megnézünk, bekerekezzük a megyét. Szeretjük a körmendieket, barátságos emberek, mondták. Vacsora után a finnek meghívták a helyieket a 20 éves évforduló kapcsán. Ma a burgenlandi Kulm egy pincészetével ismerkednek, szerdán pedig elutaznak.

forrás: http://www.vasnepe.hu

FotóK: >>>itt<<<


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.