Mit tegyünk, ha „zavarban” a merevedés?

droszler | 2006. október 10 22:55:09 | közérdekü |
Tévedés lenne azt hinni, hogy a merevedési zavar kizárólag a férfiakat érinti érzékenyen. Az egészséges szexuális élet alapvetõ feltétele a harmonikus párkapcsolatnak, hiánya gyakorta vezet párkapcsolati krízishez, hiszen a partner is a probléma részesévé, így szenvedõ alanyává válik. Annak ellenére, hogy sokan küzdenek merevedési zavarral, sajnos meglehetõsen alacsony azoknak az aránya, akik már beavatták partnerüket gondjaikba, vagy valamilyen külsõ segítséget kértek. Ehelyett elõfordulhat, hogy más partnernél próbálják magukat kárpótolni az elmaradt örömökért, míg mások beletörõdnek az általuk megváltoztathatatlannak hitt sorsukba, és örömtelenül élik mindennapjaikat, mert megvonta tõlük az élet a testi együttlét gyönyörét.

Bár a merevedési zavar esetében a 40 év feletti korosztály érintettsége a legmagasabb, fiatalabb korban sem ismeretlen e probléma, hiszen sokszor a túlhajtott vagy egészségtelen életmód, a stressz vagy éppen a párkapcsolati problémák következményeként jelentkezik.
Az esetek 80 százalékában valamilyen szervi elváltozás következtében alakul ki, azonban a fizikai okokra visszavezethetõ merevedési zavar, a megfelelõ kezelés hiányában elõbb-utóbb lelkileg is megviseli az érintettet, még nagyobb terhet róva rá.

Láthatjuk, hogy több okból is létfontosságú az, hogy az érintettek idejében kivizsgáltassák magukat. Egyrészrõl, ma már a potenciazavar hatékonyan kezelhetõ; másrészrõl, egy idõben elvégzett vizsgálattal az érintett merevedési zavarának hátterében esetlegesen meghúzódó, gyakran sokkal súlyosabb háttérbetegségre, társbetegségekre is fény derülhet, melyek felismerése nagyban javítja a beteg teljes gyógyulásának esélyeit.
Merevedési zavarral urológus vagy andrológus szakorvoshoz érdemes fordulni, mert az idejében felismert probléma nem csak orvosolható, de akár teljességgel meg is szüntethetõ. A szakorvosi vizsgálat után több kezelési módszer közül is választhatnak az érintettek. Van már olyan terápia is, amely lehetõvé teszi, hogy bevétele után akár 36 órán át bármikor átélhessék a párok a szex örömeit.

Szerencsére ma már gyarapszik azoknak a száma, akik félretéve gátlásaikat vagy az álszemérmet, felkeresik az urológus, andrológus szakorvosokat, és sikerrel legyõzik problémájukat. Ugyanakkor, az egyre hatékonyabb kezelések dacára is sokszor 1,5-2 év is eltelik, mire orvosi segítségért folyamodnak az érintettek. Ezt a szorongással teli idõszakot hivatott megkönnyíteni az olyan anonim tanácsadás, vagy az interneten és telefonon keresztül is elérhetõ diszkrét tájékoztatás, mint a 06-40-36-00-00-ás információsvonal és a www.potencialis.hu internetoldal, ahol megyéken belüli városok szerinti bontásban találhatók a problémával foglalkozó szakrendelõk és szakorvosok. Itt az érintettek és érdeklõdõk választ kaphatnak a merevedési zavarral kapcsolatos összes kérdésükre, és bátorítást a következõ lépés, a szakemberhez fordulás megtételéhez.

További információ:

VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda
Nagy Ákos
Tel/Fax: (1) 350-6951, mobil: 20/933-1801
E-mail: nagy.akos@vmkomm.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.