Ülésezett az önkormányzat

droszler | 2006. november 08 17:10:50 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Tájékoztató Körmend Város Önkormányzatának október 26-ai ülésérõl.

Takarékosabb mûködés
Körmend város képviselõtestülete az önkormányzati bizottságok számának és létszámának csökkentése, valamint a képviselõi és bizottsági tiszteletdíjak kb.7 %-os csökkentése után a hivatali szerkezet átalakítását is napirendjére tûzte. A cél a költségek további csökkentése oly módon, hogy a hivatali munka hatékonysága ne sérüljön, sõt az egymáshoz kapcsolódó területek összevonásával gyorsabb és eredményesebb legyen az ügyintézés. Ennek érdekében három szervezeti egység mûködik november 1-tõl a korábbi 5 helyett:

Városfejlesztési és Építéshatósági Iroda, Czafit Csaba vezetésével,
Közszolgálati Iroda és Gyámhivatal, Gombásné Nardai Ibolya irányításával,
Pénzügyi Iroda, Némethné Simon Mária vezetésével.

Az új szerkezetû hivatal mûködési és szervezeti szabályainak a kitûzött célokkal történõ összehangolása a jegyzõ feladata lesz a következõ idõszakban. A Hivatal technikai mûködésének irányítását / informatika, nyomda, jegyzõkönyvvezetés, iktatás, stb. / a jegyzõi titkárság fogja végezni, és az építéshatósági ügyek kivételével az államigazgatási feladatok intézését is itt fogják ellátni / okmányiroda, anyakönyvvezetõk, szabálysértések, mûködési engedélyek kiadása.
A hivatalban levõ betöltetlen helyek a takarékos mûködés jegyében nem kerülnek betöltésre, ehelyett a feladatok szétosztásával, hatékonyabb munkaszervezéssel végzik a hivatal dolgozói tevékenységüket. Egyetlen új munkakört hoztak létre, önkormányzati tanácsadói elnevezéssel, többek között a képviselõtestület bizottságai közti koordináció; sajtóreferensi feladatok ellátása; fejlesztési tervek kidolgozása, szakmai elõkészítése, végrehajtása; valamint a polgármester tevékenységéhez kapcsolódó feladatok ellátása céljából. Az önkormányzatokat is érzékenyen érintõ megszorító intézkedések sarkallták arra a képviselõtestületet, hogy ezekrõl az átalakításokról döntést hozzanak.


Panelprogram
A képviselõtestület kiegészítette rendeletét az iparosított technológiával készült lakóépületek energiatakarékos felújításának támogatásával kapcsolatban. A lakásfelújítási program mellékletének tartalmaznia kell az eddig megítélt támogatások mértékét, ezzel kiegészülve már megfelel a rendelet a pályázati elbírálás elõkészítését végzõ szakmai szervezet követelményeinek. Mint ismert, Körmenden eddig 2 társasház esetében került sor az energiatakarékos felújításra (Rákóczi u. 39. és IV. Béla Király u. 1. szám alatti társasházak), illetve az idei évben újabb két társasház nyújtotta be pályázatát (Bartók Béla Ltp. 17. és Rákóczi Ferenc u. 31-33. szám alatti társasházak), ez utóbbi esetben a pályázatok elbírálása még folyamatban van.

Óvodai beszámoló
A testület elfogadta a dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Pedagógiai Szakszolgálat intézményvezetõjének beszámolóját az intézmény mûködésérõl, melyet az Oktatási Kulturális és Sport Bizottság részleteiben is megtárgyalt. A szakmai munka kiemelkedõ színvonala mellett, elégedett volt a bizottság az óvoda mûködésében tapasztalható lelkiismeretes szemléletnek, és kezdeményezõkészségnek, ami megnyilvánult a rendelkezésre álló eszközök karbantartásában, és gyarapításában, a képzésekben, pályázatokban rejlõ lehetõségek kihasználásában, valamint a szülõkkel, iskolákkal ápolt jó kapcsolatokban. Az intézmény mûködésének 30 éves évfordulója további lehetõségeket rejt magában a kapcsolatok elmélyítésére, újak teremtésére, ami minden tekintetben segítheti az eddig folytatott eredményes nevelõmunka hátterét.
Rózsás Ágota, az intézmény vezetõje tájékoztatta a bizottságot az elõttük álló szakmai feladatokról / Intézményi Minõségirányítási Program felülvizsgálata, éves értékelés; pedagógiai napok, nevelési értekezletek megszervezése, lebonyolítása, szakmai továbbképzések; pályázatokon való részvétel /, valamint a szükséges beruházásokról, felújításokról. Utóbbiak közül a tetõszerkezet kiépítésének folytatását, és a nyílászárók cseréjét tartotta legsürgetõbbnek a bizottság.


Pályázatok
Az elmúlt 3 év sikeres önkormányzati pályázatainak segítségével sikerült Körmenden ifjúsági információs pontot kialakítani, ifjúsági referens foglalkoztatásához támogatást elnyerni, valamint létrehozni az Ifjúsági Önkormányzatot. A Szociális és Családügyi Minisztérium október 20-án kiírt pályázatán való részvétellel újabb lehetõségeket kíván döntésével megvalósítani ezen a területen a testület. A kiírt célok közül az információs pont fejlesztését, ifjúságsegítõi tevékenység támogatását, valamint a helyi ifjúsági cselekvési terv elkészítését és az ezzel szorosan összefüggõ önkormányzati feladatok koordinációját valósítanák meg a pályázat segítségével.
Az Egészségügyi Minisztérium által kiírt „az egészségügyi ellátórendszer struktúraátalakításának támogatására, az intézményi átalakítások megkezdésére” c. pályázaton keresztül igyekszik a Batthyány Strattmann László Kórház Egészségügyi Kft. támogatást nyerni sürgõsségi tömb kialakításához. A kórház 2006. január 31-ig rendelkezett szerzõdéssel, heti 40 órában a sürgõsségi betegellátásról az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Jogszabályi változás miatt az erre a területre vonatkozó finanszírozás megszûnt. Ennek okán, és az elmúlt évben a sürgõsségi ambulancia keretében ellátottak magas száma miatt / 36.614 beteget kezeltek / döntöttek úgy, hogy többletkapacitás befogadásával sürgõsségi tömböt hoznak létre. A sürgõsségi ellátás idõtartama 128 órára növekedne / hétfõ- péntek 15 és 07 óra között, valamint szombat és vasárnap egész nap /. A megpályázott összeg 60 millió Ft, amit a sürgõsségi tömb kialakítására kell fordítani. Nyertes pályázat esetén a szerzõdés megkötésének feltétele, hogy a fenntartó a pályázatban foglaltak végrehajtását garantáló indítási nyilatkozatot ad az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak. Az Egészségügyi és Népjóléti Bizottság az egészségügyi ellátás színvonalának megõrzése, és javítása érdekében támogatásra javasolta a pályázaton való indulást, melyet a testületi ülés határozatával megerõsített.

Parkolási anomáliák
A képviselõtestület módosította rendeletét a közterület használatáról. Ennek értelmében a zsúfolt parkolóhelyeket elfoglaló 3,5 t feletti de 7,5 t alatti közúti közlekedési szolgáltatást végzõ jármûvek / utánfutók, autóbuszok, stb. / fenntartói a jövõben közterület használati díjat kötelesek fizetni. Remélhetõleg ezzel csökken ezek száma, hiszen a rendeletmódosítás után a közterület-felügyelet munkatársai eljárhatnak azokkal szemben, akik a rendeletben szabályozott idõtartamon túl is igénybe veszik a közterületet.


Távhõdíjak változása
A Régióhõ Kft. Kezdeményezése alapján a képviselõtestület módosította a lakossági fûtési és használati melegvíz alap- és hõdíját. Ez a fûtési alapdíj esetében 7,9 %-os, a fûtési hõdíj esetében 25,85 %-os, míg a használati melegvíz hõdíja esetében 15,3 %-os emelkedést jelent. A földgáz és villamos energia árak jelentõs drágulása, valamint a hatékonyabb mûködést szolgáló fejlesztések költségei tették indokolttá az árváltoztatást. A díjmódosítást szabályozó rendelet 2006. november 1-én lépett hatályba.



Nevelési tanácsadási feladatok ellátása
Az év hátralevõ részében a Berzsenyi Dániel Fõiskola Pedagógiai Szolgáltató Központja látja el ezeket a feladatokat, ugyanis a feladatokat korábban ellátó Vas Megyei Pedagógiai Intézet fenntartói döntés alapján megszûnt. A Kulturális Oktatási és Sport Bizottság vizsgálja a lehetõségeket a 2007. évtõl a feladatok ellátásának legkedvezõbb formájára. Ennek során 3 alternatív megoldási javaslat merült fel a Képviselõ-testület elõtt:

1. Az egyik szerint a Körmend és Kistérsége Többcélú Kistérségi Társulás kötne megállapodást a Berzsenyi Dániel Fõiskola Pedagógiai Szolgáltató Központjával, amely során a felmerülõ költségek az igénybevevõk létszámának arányában oszlana meg a térség települései között.

2. Másik megoldás, hogy az Önkormányzat köt megállapodást a Berzsenyi Dániel Fõiskolával, amely során a szükséges épületet és egy fõ gyógypedagógus vagy pszichopedagógus bérét az Önkormányzat biztosítaná,

3. Végül harmadik javaslatként elhangzott az is, hogy Körmend Város Önkormányzata fenntartásában a jelenlegi szakszolgálati feladatellátás, azaz a logopédiai ellátás, a korai fejlesztés, a konduktív pedagógiai ellátás és a gyógypedagógiai tanácsadás kibõvülne a nevelési tanácsadással. Ez esetben ezt a szolgáltatást az Önkormányzat Szentgotthárd és térsége számára is biztosíthatná.

Döntés a testületi ülésen nem született az egyes elképzelésekrõl, a Képviselõ-testület ugyanakkor megbízást adott az illetékes bizottságoknak, hogy tegyék meg a soron következõ ülésekre javaslataikat.

Jegyzõi Pályázat
A megüresedett jegyzõi állásra az önkormányzati törvény elõírása alapján Körmend város képviselõtestülete pályázatot hirdet.

A pályázati feltételek:
- igazgatásszervezõi vagy állam- és jogtudományi doktori képesítés
- jogi- vagy közigazgatási szakvizsga
- legalább kettõ éves közigazgatási gyakorlat
- büntetlen elõélet

A pályázathoz csatolni kell a szakmai önéletrajzot, képesítések megszerzését bizonyító hiteles dokumentumokat, valamint 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt. Az állás 2007. január 1-tõl betölthetõ, illetmény a köztisztviselõk jogállásáról szóló törvény alapján. A Pályázatot Körmend város Polgármesterének / 9900 Körmend, Szabadság tér 7. / a Belügyi Közlönyben való megjelenést követõ 15 napon belül kell benyújtani. Elbírálására a benyújtási határidõ lejártát követõ képviselõ-testületi ülésen kerül sor.




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Nyilatkozat  2006. november 03 14:35:49

     · Ülésezik az önkormányzat  2006. október 20 17:20:43



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.