Téli változások a határátkelőkön

droszler | 2006. november 15 18:46:27 | közérdekü |
A közelgõ téli szezon elõtt a Nyírbátori Határõr Igazgatóság felhívja a jármûvel külföldre utazók figyelmét, hogy határátlépésnél a jármûvek téli felszereltségét a szomszédos országok szabályozásának megfelelõen a határon és az egyes országok belsejében is ellenõrizhetik.

Ausztriában tovább szigorították a téli gumik és a hóláncok használatát. Ennek értelmében november 15. és március 31. között a 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú tehergépkocsikban és a kilenc személynél többet szállító autóbuszokban kötelezõ két garnitúra hóláncot tartani. A 3,5 tonna súlyt meghaladó tehergépkocsikon és pótkocsijukon a téli gumik barázdamélységének el kell érniük az 5-6 millimétert. A személyautókra vonatkozó szabályok nem változtak, Ausztriába belépésnél csak alkalomszerûen ellenõrzik a hólánc és téli gumi meglétét, de az ország mélységében, ahol indokolt a használata (téli gumi használatát tábla jelzi) hiány esetén büntet a rendõrség. A határon szórólapok hívják fel az érintettek figyelmét a változásokra. Az osztrákok az elsõ napokban csak figyelmeztetnek, késõbb büntetnek, illetve visszafordítják a rendelkezést figyelmen kívül hagyókat.

A jármûvel Szlovéniába beutazóknak november 15. és a következõ év március 15. közötti idõszakban az elõírt téli felszereléssel (hólánc, kifogástalan téli gumik) ajánlott rendelkezniük. Hiányát a határnál nem szankcionálják, de ha közlekedéssel kapcsolatos jogsértés következik be, a téli felszerelés hiánya, vagy nem megfelelõ állapota súlyosító körülményt jelent. A szlovén hatóságok fenntartják a jogot, hogy a téli idõjárás következményeinek felszámolása idejére, a tehergépjármûvek beléptetését idõszakosan szüneteltessék.

A jármûvel Horvátországba beutazóknak az elõírt téli felszereléssel (hólánc, kifogástalan téli gumik) amennyiben a téli idõszakra jellemzõ csapadék (hó, havas esõ, ónos esõ stb.) már leesett, rendelkezniük kell. A horvát hatóságok ezt a beléptetéskor, valamint az ország mélységében is ellenõrzik.

A szerb, román, ukrán, szlovák viszonylatokban a téli gumi használata nem kötelezõ, de ha a határátkelõhelyeken tábla jelzi, meglétét, vagy használatát ellenõrizhetik, hiány esetén visszafordíthatják a jármûvet.

A magyar szabályozás szerint a téli csapadékos idõjárástól függõen a közútkezelõ által határátkelõhelyeken kihelyezett hólánc használata kötelezõ táblák esetén a határõrség belépés feltételeként kéri a hólánc meglétét. A téli gumi használata nem kötelezõ hazánkban, de a gumiabroncs nem megfelelõ állapota miatt visszafordíthatók a jármûvek.

forrás: www.indexkelet.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.