Egy szebb valóság fénylő részletei között

droszler | 2003. február 02 21:28:31 | kultúra |
Markovics Ágota képei és versei a kiállítóteremben

Részletek címmel Markovics Ágota alkotásaiból nyílt kiállítás január 27-én a Városi Kiállítóteremben. A Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény rajztanárának február 12-éig megtekinthető tárlatát Pálóczy Zsuzsanna, a Városi Művelődési Központ igazgató-helyettese nyitotta meg.
A megnyitó elején Mogyorósi Éva tanárnő - ugyancsak a Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben tanít - szavalta el Vitéz Somogyvári Gyula: Napraforgó dala című versét.
Pálóczy Zsuzsanna elmondta, a kiállító művész nemcsak képeit hozta el, hanem verseiből is néhányat, hogy minél többen gyönyörködhessenek bennük. A tárlaton két különböző világ értékei jelennek meg. Az egyikben a jelen mindennapi csodáit örökíti meg a jövőnek, hogy maradandóbbá tegye azokat a pillanatokat, amelyek rohanó világunkban feltölthetik szépséggel szívünket. Ezek a pasztell képek a természetről, a természetben készültek, a részleteken túl azt a tipikus magyar tájat láthatjuk, amelynek hangulatát csak érezni tudjuk, de megfogalmazni már nem. A képek némelyikéhez társuló vers a képi megfogalmazáson túl Markovics Ágota legbenső világába enged bepillantást. Ez a finom és érzékeny lélekkel megáldott ember úgy adja vissza számunkra a napraforgók, nárciszok, vadvirágos rétek keltette élményt, hogy képeit nézve érezzük a poros út, a fülledt rét és a hűvös erdő illatát. Versei ezt a hatást erősítik fel. A tájképek között három akvarell is található, amikre kéregdarabokat, fűszálakat ragasztva tovább fokozódott a megjelenítés ereje.
A montázsok és kollázsok sorozata ismét egy másik világot tár elénk, a múlt szépségeire hívja fel velük a ma élő ember figyelmét, úgy, hogy megidézi egy-egy kor hangulatát. Ragasztással, képkivágással, mozaikhatással játszik a felületekkel. Visszatérő motívum képein az ablak, verseiben a napsugár. A régi kelet kultúráinak jellemző részleteit felhasználva hozza létre ezeket a képeket, melyeken a fénynek kitüntetett szerepe van. Néhány alkotás rejtett világítással kiegészítve kápráztatja el a szemlélőt.
A tanárnő nyolc évvel ezelőtt kezdett komolyabban foglalkozni a festészettel. Megörökített mindent, amit a szépnek látott. Már több mint harminc kiállítást szervezett szerte az országban, Kőszegen, Budapesten át egészen Debrecenig. A festés mellett készített könyv-illusztrációkat verseskötetekhez és gyermekversekhez is. Szeretné, ha a kiállítás látogatói felfedeznék képein a jelenben élő múltat és a jelenben alakuló jövőt.

Csihar Tamás
Rábavidék
2003. február


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.