Felejthetetlen öt nap Csehországban

droszler | 2007. január 03 22:14:43 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !
Immár 18 éve, hogy a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény tanulóinak a téli szünetben /december 27-31. / a csehországi Roznov pod Radhostem városába szervez az iskola téli csereüdülést.

A kétoldalú kapcsolat újabb állomása volt az idei út is. A csehországi gyerekek 2006 nyarán 1 hetet töltöttek el Körmenden és környékén az iskola vendégeiként. Most a körmendi tanulók viszonozták a látogatást. Nagy öröm, hogy, a két város között nemrég aláírt partnerkapcsolat egyik fontos feladata és állomása továbbra is a gyerekek közötti sport, kulturális tevékenységek mûködtetése.

December 27-én reggel hat órakor indult az autóbusz megrakodva gyerekekkel, csomagokkal, és a téli sportolásra alkalmas eszközökkel (síléc, korcsolya, szánkó, stb. ), bízva abban, hogy ha nálunk szinte tavaszi is az idõjárás, azért a hegyekben lesz hó sportolásra, szórakozásra. A nyolc órás kimerítõ utazás állomásai voltak többek között a szlovák fõváros Pozsony, a Vág folyó mellett található évszázados történelmi ékszerdoboz Trencsény is. Az út során érintették a történelmi Magyarország néhány kiemelkedõ városát, vármûemlékét is. Így látták Beckó várát, Nagyszombatot, Pöstyént. Érdekes és izgalmas volt látni a magyar határtól több száz kilométerre található régi magyar emlékeket.

Késõ délután érkeztek meg a morvaországi, a Nyugat - Beszkidekben található közel húszezer lakosú Roznov pod Radhostem városába. A szállás elfoglalása után az utat immár 18 éve szervezõ és vezetõ Kutasi Tibor tanár ismertette az öt nap csoportra váró programjait, majd a magyar gyerekek megismerkedtek a házigazda cseh gyerekekkel és felnõttekkel. Másnap irány a hegy! Nagy volt a várakozás, hiszen szinte tavaszból érkeztünk Morvaországba. A hegyen aztán, ha nem sok, de igazi hó fogadta a csoportot. Verõfényes napsütésben lehetett sízni, szánkózni. A hóval és a napsütéssel olyan volt az egész táj, mint egy mesebeli téli csoda. A színes faházak, a hóval födött hegycsúcsok percekig megállásra kényszeríttették a csoportot. A Radhost hegyen, ahol a hegy istenének szobra is található a csoport sízni tudó és szeretõ tagjai gyakorolhatta és próbálhatták ki sí tudását. Sokan éltek ezzel a lehetõséggel. Néhányan a szánkózást választották szintén nagy sikerrel. A második nap aztán beköszöntött a tél. Éjjel 20 cm friss hó esett nagy örömükre. Így minden igényt kielégítõ lett a hó helyzet és a hegy is tovább szépült.

A kimerülésig kihasznált lehetõségek után íncsiklandozó ételek várták a társaságot a szálláson, majd az egyik napot korcsolyázással fejezték be egy csodálatos jégcsarnokban, ahol a helyi elsõ osztályú jégkorongcsapat játssza a mérkõzéseit. A többi napon is a fõszerep a télisportoké volt. Késõ délután, kora este viszont jutott idõ arra, hogy élvezzék például a helyi uszoda kényelmét és szolgáltatásait. (csúszda, szauna) Megismerkedtek a helyi nevezetességekkel. Vendéglátóink fedett lovardába is elvitték a társaságot. Itt a magyar gyerekek megmutathatták, hogy lovas nemzet vagyunk és a cseh lovakat is magabiztosan megülik.

Jutott idõ a bevásárlásra, városnézésre és egy jól sikerült búcsúestre is az utolsó napon. Majd a kölcsönös ajándékozás után hivatalosan is meghívták vendéglátóikat 2007 nyarán Körmendre, amit nagy örömmel fogadtak el cseh vendéglátóik.

A feledhetetlen napok fáradtságával ült a körmendi csoport a visszaút reggelén buszra. Az újévet már itthon köszönthette a társaság, de az emlékeket, élményeket még nagyon sokáig emlegetni fogják az úton résztvevõk. Természetesen sokan már most bejelentkeztek a 2007-es téli csereüdülésre.


További képek a Kölcseysek Roznov pod Radhostemben 2006 képgalériában


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.