Új tanműhelyek

droszler | 2007. január 10 18:04:02 | körmendi hírek |
Körmend (tm) - Új tanmûhelyeket építenek a körmendi Rázsó Imre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium mellett. A 135 milliós beruházásra több évig gyûjtötték a pénzt.

A város legnagyobb középiskolája, a Rázsó Imre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 2003 óta megyei fenntartású intézmény. Ebben a tanévben tizenkilenc osztályba 526 tanuló jár, közülük ötvennégyen kollégisták. Egyed Gyula, az iskola igazgatója elmondta, hogy szakiskolai képzésük hagyományosan a mûszaki, gazdasági és szolgáltatási szakmákat részesíti elõnyben. A szakközépiskolások a hagyományos autószerelõ és technikus képzés mellett ügyintézõkké is válhatnak, illetve érettségi után kereskedelmi, marketing és reklám, logisztikai és vállalkozói, ügyintézõi, illetve mûszaki informatikai végzettségre is szert tehetnek. Az iskola törekszik arra, hogy lehetõleg olyan szakmákból, szakmacsoportokból készítse föl a fiatalokat, amelyekkel el is lehet helyezkedni. Negyven-negyvenöt céggel nyolcvanegy diáknak van tanulószerzõdése. Ismerkednek a gyakorlattal, leendõ szakmájukkal a kárpitosok az ADA-ban, a varrók és szabászok a szombathelyi Stylben, a kereskedelmisek az egyik körmendi nagyobb élelmiszerlánc boltjában, és harmincöt-negyven diák kisebb helyi vállalkozásoknál.

Újdonság, hogy a 9-10. évfolyamon is indítanak gyakorlati képzéseket, ezek a pályaorientációt és a szakmai alapkészségek megszerzését segítik elõ. Szeptembertõl heti négyórás csoportbontásban az iskolai tanmûhelyben a gépészeti, faipari, kereskedelmi és mûszaki-informatikai alapokat sajátíthatják el. A Savaria TISZK - Területi Integrációs Szakképzõ Központ - partneriskolájaként részt vesznek a szakképzést megújító moduláris kísérletben (az egyszer már elsajátított tudást és ismeretet nem ismételtetik, hanem a szakképzések erre mintegy ráépülve tovább tágítják azt). A szakmacsoportos képzéssel növelik a fiatalok elhelyezkedési esélyeit. A korszerû tudáshoz nélkülözhetetlen, hogy a képzés gyakorlati háttere is megfeleljen a jó színvonalnak. Hamarosan új számítógépparkot helyeznek üzembe, huszonhat alapgéppel és egy szerverrel. Az autószerelõk képzését az új, nagy alapterületû mûhellyel - fedett részén tároló lesz - segítik. A mûhely érdekessége a hajlított, áttetszõ tetõ, kevesebb mesterséges fény kell a világításhoz.

Az iskolának vannak még tanmûhelyei a várkertben, vadlaknak mondják ezeket az épületrészeket, amiket még a korábbi mezõgazdasági fõiskola is használt, hosszú távon mindenképpen azzal kell számolni, hogy ezeket a ma még gépjavítási tanmûhelyként használt épületeket el kell hagyni. A Rázsó Imre iskola területén szerencsére volt még elég hely ahhoz, hogy tanmûhelyépítésbe fogjanak. Egyed Gyula elmondta: évekig gyûjtötték rá a pénzt, és segítséget is kaptak hozzá a velük kapcsolatban álló gazdasági társaságoktól. Kétszintes lesz az épület, híd köti össze az emeleten a régi iskolaépülettel. Az épületekben az ügyintézést tanuló diákok egy tanirodában gyakorolhatnak, elsajátíthatják az irodatechnikai, és a modern gazdasági alapismereteket. Kialakítanak egy multimédiás szaktantermet is, amely konferenciák szervezésére, szakmai tanácskozásokra is alkalmas lesz. Létrehoznak egy villamos mérõlabort, mérõeszközökkel. Berendeznek egy faipari tantermet, ahol az asztalosok, kárpitosok elsajátíthatják szakmájuk alapfogásait.

Egyed Gyula elmondta, hogy közbeszerzési pályázat után tavaly kezdték meg a gyakorlómûhelyek építését, amelyek 135 millió forintba kerülnek.

Forrás: www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.