Tüzödés társaság

droszler | 2007. február 10 08:47:09 | körmendi hírek |
Körmend - A Batthyány-kastély rendezvénytermében nosztalgiaestet tartanak az évekkel ezelõtt bezárt cipõgyár egykori dolgozóinak. A bál február 17-én, szombaton 20 órakor kezdõdik.

Amikor 2003 õszén bezárta kapuit a körmendi cipõgyár, sokan kerültek nehéz helyzetbe, maradtak munka nélkül. Nem is beszélve azokról az érzésekrõl, amit az elbocsátottaknak kellett átélniük. Sokaknak a cipõgyár volt az egyetlen - vagyis az elsõ és utolsó - munkahelyük. Generációk dolgoztak itt: volt olyan család, ahol a nagyszülõ, a szülõ és a gyermek is utcára került a bezárással.

Novák László, a körmendi üzem utolsó igazgatója elmondta, hogy a gyár fennállásának negyvenöt esztendeje alatt - a nehézségek ellenére is - mindig jó volt a kollektíva. Kirándulásokat, bálokat és zenés esteket szerveztek. Jól mûködõ törzsgárdájuk volt, és vöröskeresztes alapszervezetük is kiváló munkát végzett. Barátságok szövõdtek, a dolgozók figyeltek egymásra. A gyár megszûnésével az emberek eltávolodtak egymástól, vannak olyanok, akikrõl ma már szinte semmit nem tudnak.


A gyár néhány vezetõje - név szerint Novák László, Kántor Tibor, Bán Miklós, Károly Ibolya, Meláth Lõrincné - a kulturális központtal közösen elhatározta, hogy társasági estet rendez az egykori tüzödében, vagyis a Batthyány-kastély elsõ emeleti rendezvénytermében. Céljuk, hogy felelevenítsék a cipõgyárban ledolgozott éveket, évtizedeket. A szervezõk bíznak abban, hogy már nem fájnak annyira a sebek, s mindenki csak a szépre emlékezik. A nosztalgiaesten Horváth Pika Gyula gondoskodik a zenérõl, Kovács Kokó Imre pedig nótákat énekel. A vendégek a szünetben fényképeket és videofelvételeket nézhetnek kivetítõn a cipõgyár történetérõl, s az ottani munkáról. Ha a rendezvény jól sikerül, ígérik, lesz folytatás.

Szerzõ: Tóth Judit

forrás: www.vasnepe.hu




  · Korábban megjelent híreink a témában:

     · Cipőgyári nosztalgiaest  2007. február 05 19:18:44



Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.