Polgárőrökkel járőröző kutyák

droszler | 2007. február 12 11:19:53 | körmendi hírek |
Körmend, Horvátnádalja (tm) - Vas megyében elõször Körmenden vezették be a kutyás polgárõrszolgálatot, az elsõ vizsgázott kutya, Inka, több évig járõrözött gazdájával együtt.

A körmendi Kutyasport Centrum Kántor és Csupati Kutyaiskolában közel tíz éve képeznek ki olyan kutyákat, amelyekkel a polgárõrök is teljesítenek szolgálatot. A város határában, Horvátnádalján alakították ki a gyakorlópályát, Biczó Péter, aki maga is polgárõr, vezeti a foglalkozásokat, a vizsgákat országos rangú szakemberek elõtt kell kiállni a négylábú segítõknek. Az elsõ, az Országos Rendõr-fõkapitányság vizsgájával rendelkezõ eb az Inka névre hallgató német juhászkutya volt, amely 1997 óta teljesített szolgálatot. Még most is él, azonban megöregedett, s felmentést kapott a járõrszolgálat alól... Utódát, Cindyt is kiképezték, azonban súlyos betegséget kapott, és el kellett altatni. Azóta a kutyaiskolában két német juhászkutyát készítettek föl a járõrszolgálatra. Az Arti névre hallgató sötét, ordas Biczó Péteré, Kolman Norbert Charly nevû német juhásza sikeres járõrkutya-vizsgát tett Dunakeszin, az ORFK Oktatási Igazgatóság Kutyavezetõ-képzõ Központjában. A vizsgákra több hónapig készültek, Szilvágyi György és Szilvágyi Imre kiképzõsegédek gyakoroltatták az õrzõ-védõ munkához szükséges ismereteket. A fegyelmezõ és ügyességi gyakorlatok mellett a kutyáknak olyan szituációs gyakorlatokon is helyt kellett állniuk, amelyek a valóságban is elõfordulhatnak, s a szolgálat teljesítéséhez hozzátartoznak. A két kutyának rejtekhelyrõl indított támadást kellett elhárítaniuk, bottal támadót kellett ártalmatlanná tenni. A kutyáknak akkor se szabad félni, ha vezetõjüket épületben megtámadják, kemény fogással hárítaniuk kell a veszélyt. A támadó lefogása után pedig biztosítják vezetõjük intézkedéseit.

A két juhászkutya, Arti és Charly sikeresen vizsgázott, s együtt indulhatnak szolgálatba a körmendi polgárõrökkel.

A Körmendi Kutyasport Centrum meglakítása óta szorosan együttmûködik a körmendi polgárõrséggel, hiszen a jól képzett kutyák nemcsak hû társak, de megbízható segítõk is járõrszolgálat közben. A kutyák felkészítését anyagilag támogatta a Vas Megyei Polgárõr Szövetség is.

Szerzõ: Treiber Mária

Forrás: www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.