Tudományközelben

droszler | 2007. március 09 07:27:57 | körmendi hírek |
Kattintson a képere !Körmend (bb) - Természettudományi szaktantermet avattak a Kölcsey utcai Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézményben.

A narancs és kék színekben pompázó teremben a falakon periódusos rendszer, térkép, mértékegységek jelzik, hogy beköltözött a tudomány az iskola épületébe. A gyerekek itt rövid körutazást tehetnek a naprendszerben, megnézhetik az emberi test felépítését, s megismerkedhetnek az ásványokkal is.

Mészáros Árpád igazgató köszöntötte a jelenlévõket, majd hangsúlyozta, hogy olyan szaktantermet adnak át, mely ritkaságnak számít országosan is.

Négy éve szétnéztem ebben a teremben, s nagyon rossz állapotban volt - kezdte beszédédét az igazgató. Rossz volt a parketta, s a falak festése is több helyen lejött. A tervezés hosszú idõt vett igénybe, de ahogy szétnézek ebben a termeben, látom, hogy megérte. Egy olyan termet alakítottunk ki, mely segít a tanulásban a gyerekeknek. Így nemcsak a könyvekben olvashatnak a kísérletekrõl, hanem ki is próbálhatják ezeket a iskola falai között, természetesen szaktanári felügyelettel.

A termet úgy alakították, hogy minden bútor könnyen mozdítható legyen. A tábla mögött van például a kémia szertár, s a termmel szemben pedig a biológiai szertár. A terem kialakításához azonban anyagi forrásokra is szükség volt.

Elsõsorban illeti köszönet az államot, mivel még mindig jár az eszközfejlesztési keret - tette hozzá az igazgató. Emellett pedig az önkormányzat is támogatott minket, annak ellenére, hogy szûkös a város költségvetése. A terem szépen lassan készült el, hol a bútorzatot készíttettük el, hol a térképeket vettük meg, hol pedig a vízvezetékeket fektettük le. Azonban másra is jutott az évek alatt: nemrég egy fejlesztõ szaktantermet adtunk át, s megújult az orvosi szobánk is. Az igazgató többek között köszönetet mondott volt kollégájának, Solti Sándornak, aki nagyon sokat tett azért, hogy a szaktantermet megfelelõen alakítsák ki.

Amikor elkezdtük a szervezést, nagy fejtörést okozott, hogy hová helyezzük el a vizesblokkot, a mosogatókat - folytatta az igazgató. Több ötlet is felmerült: az egyik az volt, hogy mivel hatan férnek el egy padban, ezt vegyük ketté, s középre tegyük a mosogatókat. A szlovéniai testvériskolánkban láttam, hogy az ottani szaktanteremben a padozat alatt futnak a vezetékek, s oldalt helyezték el a vizesblokkokat. Úgy döntöttünk közösen, hogy mi is ezt a megoldást választjuk. A terem kopásálló mûanyagburkolatot is kapott, s a lényeg, hogy a rendszer nullázva van, is sztatikailag nem töltõdik fel, ezzel elkerülhetõek a balesetek.

Az igazgató az avató végén a gyerekekhez is szólt pár szót, s jó tanulást kívánt a diákoknak, akik az avató után rögtön a birtokukba is vették a termet. A legtöbbjüket a terem egyik sarkában elhelyezett csontváz érdekelte, de a kémcsövek is kitüntett figyelmet kaptak.

Szerzõ: Bajdó Bettina

Forrás: Vas Népe Online

Az iskola honlapja: http://kolcsey.kormend.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.