Nagyszabású tervek

droszler | 2007. március 17 09:03:26 | körmendi hírek |
Az idei szûkös költségvetés ellenére a Rába-parti kisvárosban nem áll meg az élet. A fejlõdésrõl, a város szépülésérõl, a turizmus fejlesztésérõl Bebes István polgármesterrel beszélgettünk.

- A 2007-es év minden önkormányzatnak nagy nehézséget jelent. Hogyan tudja a város átvészelni a nehéz idõket?

- Az idei év érdekes, mivel minden önkormányzat egy kicsivel jobbra számított. Bíztunk abban, hogy nem lesz rosszabb az elõzõ éveknél, ám mint mindig, ha gond volt, akkor a kormány az önkormányzatoktól vont el támogatást. Ha az idei évet össze kellene hasonlítanom az elõzõkkel, akkor a 2002-2006-os ciklusban évente olyan 70-80 milliós elvonás történt, idén ennek a dupláját vették el az önkormányzattól. Egyrészt kevesebb a bevétel, kevesebb a normatíva, másrészt az infláció is növekszik.

- Ennek ellenére szerepelnek fejlesztési tervek az önkormányzat programjában.

- A korábbi években igyekeztünk a városban található leromlott állapotokon javítani: bõvítettük a csatornahálózatot, javítottuk az úthálózatot, s nekiláttunk a csapadékelvezetési gondok megoldásának is, mindezeket a to- vábbiakban is folytatni kívánjuk. Emellett kialakítottunk egy ipari parkot, de itt is vannak még fejlesztendõ területek. Megújult a Vida József utca és az Olcsai tér is, ezt mindenképpen szeretnénk tovább folytatni azzal, hogy a Szabadság tér is teljesen új arculatot kaphasson. Folytatjuk a panelépületek felújítását is, idén két nagyobb társasház esetében kerülhet erre sor. Tervezzük a Hunyadi utcai lakótelkek II. ütemének kialakítását is, valamint több középület felújításának elvégzé-se is szerepel a költségvetésben. Szeretnénk megkezdeni a kastélyrehabilitáció elsõ ütemét is. A Kauz réten újabb 24 lakásból álló társasház kerül idén nyáron felépítésre, amelybe az önkormányzat jelöl bérlõket, emellett a belvárosban is - tetõtér-ráépítéssel - bõvíteni kívánjuk az önkormányzati lakások számát. Az elõzõ négy évben körülbelül háromszor annyit költöttünk a város fejlesztésére, mint az elõzõ ciklusokban összesen.

- Hogyan oldható ez meg a szûkös költségvetéssel?

- Idén a fõ hangsúlyt az uniós és a regionális tanács pályázataira helyezzük, ezeken szeretnénk jól teljesíteni. Emellett továbbra is törekszünk újabb vállalkozások körmendi letelepítésére, mivel az ebbõl eredõ iparûzési adóbevétel is további lehetõségeket teremt az önkormányzat részére.

- Egyre többször hallani a várost északról elkerülõ út megépülésérõl.

- Most látok esélyt ennek a megvalósítására, mivel megérkeztek hivatalunkhoz az elõzetes tervek, amelyek szerint e ciklusban megvalósul a 8-as elkerülõ megépítése, s 2013-ig megépül az országhatárig tartó gyorsforgalmi út is. Ez kulcsfontosságú a városnak: javul az életminõség, csökken a környezetszennyezés, és megszûnik az út menti házak állagának rohamos romlása. Sokan ellenzik az elkerülõ megépülését, mivel úgy gondolják, akkor tényleg mindenki elkerüli a várost. Szerintem nem így lesz. Úgy vélem, hogy most nem állnak meg az emberek a városban, mivel a forgalommal együtt csak átsodródnak rajtunk.

- Turisztikai szempontból milyen irányba mozdul el a város?

- A turizmusból a városnak szerepet kell vállalnia, az alapok ehhez már megvannak. Az elkészült koncepciónak megfelelõen megtesszük a szükséges lépéseket egy olyan konferencia- és rendezvényközpont kialakításához a kastélyegyüttes területén, amelynek szerves része lehet a fõépület és az abban található különlegesség, a mintegy 40-50 szoba közötti luxus kastélyszálloda a dísztermével, rendezvénytermeivel és a Batthyány családhoz kötõdõ történelmi emlékekkel. E beruházást a városi turizmusfejlesztés döntõ láncszemeként kezeljük, és megkülönböztetett figyelemmel kísérjük. Többlépcsõs folyamat ez. Egyelõre látványos megoldással nem jár, elsõként a kastély hasznosítási jogát kell megszereznünk, e tárgyban kell az állammal megállapodnunk. A másik nagy beruházás a város nyugati részén várható wellness- és szórakoztató-központ megépülése lesz. Ez teljesen magánerõbõl történik majd, s remélem, minél gyorsabban megvalósul.

- Ha becsukja a szemét, milyennek látja a várost három év múlva?

- Remélem, több cég lesz majd a városunkban, új munkalehetõségeket biztosítva az itt élõknek. Addigra megépül a szabadidõközpont, és útjára indul a kastélyprogram is. A Szabadság tér is új ruhába öltözik, a csatornahálózatunk is bõvül, jobb utakon közlekedhetünk, és a parkosítást is befejezzük. Összességében jobb munka- és életkörülmények között, egyre szépülõ és átalakuló városképi környezetben élhetnek majd az emberek Körmenden, legalábbis én ezért fogok dolgozni.

Szerzõ: Bajdó Bettina

Forrás: www.vasnepe.hu


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.