Gimnazisták szalagavatója

droszler | 2003. február 19 15:31:10 | körmendi hírek |
53-an végeznek az idén

Február 7-én tartotta a Kölcsey Ferenc Gimnázium hagyományos szalagavató ünnepségét a Városi Színházteremben. A műsort a 12.A osztályos Mórocz Attila konferálta. Többek között elmondta, hogy 53 izgatott végzős ruhájára kerül fel ezen az estén a gimnáziumi évek végét jelképező kis szalag.
A köszöntő után a 12.B osztályosok táncolták el a Palotást, majd a 12.A osztály énekelte el a Múlnak a gyermekévek c. közismert Máté Péter szerzeményt. A másik 12. osztály a klasszikus bécsi keringőt mutatta be a színpadon. Az est műsorában szavalatot, prózát, dalt, zeneműveket hallgathatott meg az ünnepi beszéd előtt a közönség.
"Megjelölve lenni. Erről szól a mai ünnep" - jelentette ki köszöntő szavai után Soós István gimnázium igazgató, majd arról beszélt, hogy ettől a naptól kezdődően a maturandusok és maturandák az érettségire beérettek szalagját fogják viselni a szívük felett. Ez is egy ősi szimbólum és rítus, a beavatás jelképe. Már majdnem letelt a gimnázium négy éve, de az érettségi és a felvételi vizsga még hátra van. Mindegyik elmúlt évnek saját arca van, amelyet minden végzős diák saját maga formált meg. Ezen az ünnepélyen kapu nyílik ezeken az esztendőkön. Vége a gyermekkornak, most a felnőttkor felelősségteljes évei következnek. Az érettségi vizsga után egyre nehezedő akadályok állnak előttük. Újabb és újabb határokat kell meglátni és átlépni. Ez a szalag hatalommal és küldetéssel ruházza fel viselőjét. Figyelmeztet arra is, hogy mi az, ami a tárgyak világához tartozik, és amitől függetleníteni kell magukat, és fel kell ismerni azt, ami az életben több annál. A tárgyak birtokba vétele, az a tudás. A másik személy elfogadása nem puszta ismeret, hanem több annál. Egy olyan közösséghez tartoznak a maturandusok, amelyik értékeit őseiktől megörökölték, és erről nem feledkezhetnek meg. Aki ezt mégis megteszi, az egyben önmagáról is megfeledkezik. Az élet szép és nagyszerű, minden, ami titokzatos, most még előttük áll.
Soós István befejezésül azt kívánta, hogy a 12. évfolyam tanulói ne úgy éljenek, hogy a világ álmodja őket, hanem ők álmodják meg a világot.
A rendezvényen a könnyebb műfaj is helyet kapott az ünnepi beszéd után. Egy vidám táncos összeállítást és egy népszerű sláger zongora feldolgozását követően a 12.A osztály közös éneklése zárta az ünnepséget, ők is Máté Péter egyik dalát, az "Egyszer véget ér" címűt énekelték el.

Takács Marietta
RÁbavidék 2003.


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.