Reális/irreális csoportos kiállítás

droszler | 2007. március 24 19:19:54 | kultúra |
A VÁRFOK GALÉRIA 2007. MÁRCIUSI-ÁPRILISI KIÁLLÍTÁSI PROGRAMJA
2007. március 30. – április 21.

A VÁRFOK GALÉRIA MINDKÉT TERMÉBEN (Várfok u. 11. és 14)

reális/irreális csoportos kiállítás
„a realitás belsõvé vált külsõ tapasztalat” (Lajta Gábor)




A Várfok Galéria következõ csoportos/tematikus kiállításának apropója, a galéria által amúgy is képviselt kortárs realizmus boncolgatása. A résztvevõ mûvészek azonban nemcsak a galériához tartoznak, hanem igyekeztünk bemutatni a témának megfelelõ fiatal alkotók minél szélesebb körét.

A realizmus újabb formái a fotó és hiperrealizmus után, a 90-es évek végén elkezdõdött ún. technorealizmus egy olyan fajta valóság ábrázoláshoz vezetett – a technikai segédeszközök felhasználása révén – ami a korábbi realizmusok naturalizmusához, vagy természet / látványhûségéhez képest másfajta elemeket is tartalmazott. A digitális világ a fantázia, a virtualitás, a mese világa rejtetten, gyakran a digitális technológiának köszönhetõen jelenik meg a festményeken. Milyen mûvek születnek tehát a realizmus címkéje alatt, az irrealitás lehetõségét magában hordozó eszközökön keresztül?

Persze nem feltétlenül szükségszerû a digitális technika használata a képek/szobrok létrehozásakor. Az irrealitás jelenléte világunkban egyre inkább elfogadott; ami köszönhetõ akár a relativitáselmélet valóságra vonatkozó következményinek, akár a technikai fejlõdés által létrehozott egyre valószerûtlenebb, de valósághûen ábrázolt képi kultúrának.

Olyan mûveket állítunk ki, melyeknél a látszó, reális valóságba belekeveredik az irrealitás akár csak egy apró mozzanata, ami felkavarja, izgatja a látvány-valósághoz szokott szemünket.

Természetesen mindennek nem csak a mai világhoz van köze. A realista festészet célja, nem csupán a látvány naturalisztikus visszaadása, hanem egy a látványon túli valóság megfogalmazása is, egy belsõvé tett külsõ tapasztalat leképezése. Ezek a mélyebb hasonlóságok, a valóságnál is valóságosabb dolgok fejezõdhetnek ki a ma képi nyelvezetén a kiállításon résztvevõ fiatalok munkáiban.



Résztvevõ mûvészek:

Andreas Berde (CH), Dániel András, Dobribán Fatime, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Gyõrffy László, Hatházi László, Martin C. Herbst (A), Herman Levente, Kaszás Réka, Király András, Kiss Andor Emil, Kupcsik Adrián, Nemes Nikolett, Siegmund Ákos





www.varfok-galeria.hu galeria@varfok-galeria.hu
Nyitva tartás: keddtõl-szombatig 11-18
1012 Budapest Várfok u. 14. Tel./fax: +36 1 213 5155


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.