Szeméthegyek az erőmű mellett

droszler | 2007. április 02 21:12:33 | közérdekü |
Kattintson a képere !Papírt, mûanyagot és textiliát, vagyis kommunális hulladékot is tartalmaz az a becslések szerint tonnányi szemét amire magyar környezetvédõk bukkantak a dél-burgenlandi biomassza erõmû közvetlen közelében.

Csak erdei fát égethetnének
Az erõmû engedélyei szerint csak fával üzemelhet, közölte hétfõn Woki Zoltán, a Pro Natura St. Gotthárd (PRONAS) civil szervezet egyik tagja, miután fényképfelvételeket is készített a látottakról.



Fõleg esténként érezhetõ a szúrós szag
Szentgotthárdon elterjedt az a hír, hogy a magyar határtól száz méterre lévõ erõmûben nem csak fanyesedéket, hanem éjszakánként lakossági hulladékot is égetnek.

Több lakos is panaszkodott, hogy különösen az esti, és kora reggeli órákban idõnként savanyú, kellemetlen szag érezhetõ a városban.

Fényképes dokumentációt készítettek
A PRONAS civil szervezet szombaton a helyszínen készített felvételeket, ahol nagy mennyiségû bálázott hulladékot találtak. A szervezet által felkért hulladékgazdálkodási szakértõ szerint a felvételeken, elõkezelt, égetésre elõkészített kommunális hulladék látható.

A biomassza erõmû mûködési engedélye szerint csak erdei fa- és fûrészipari hulladékot lehetne felhasználni.

Már nem bíznak a szomszédokban
Woki Zoltán hangsúlyozta, a szentgotthárdiak már nem bíznak az osztrákokban, akik évek óta szennyezik a Lapincsot és a Rábát de a környezetszennyezés megszûntetésére máig sem történt intézkedés.

Bugán József, Szentgotthárd környezetvédelemért felelõs alpolgármestere haladéktalanul, hivatalos tájékoztatást és magyarázatot kér a Szentgotthárd- Heiligenkreutz-i Ipari Park osztrák vezetésétõl és a biomassza erõmûvet üzemeltetõ cégtõl.


A PRONAS civil szervezet honlapja

Forrás: http://www.orf.at


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.