A juniorok között sok a tehetség

droszler | 2003. február 26 22:51:58 | körmendi hírek |
Központi támogatást remélnek a kosarasok

A körmendi kosárlabda klubnál továbbra is az a cél, hogy egy utánpótlás nevelő központot hozzanak létre a városban. Ennek egyik fontos feltétele a sportcsarnok bővítése és a kiszolgáló helyiségek felújítása. Az illetékes minisztériumban is megfordultak már a klub vezetői, ahol kedvező fogadtatásra találtak az elképzeléseik. Pályázaton reális esély van arra, hogy 200 millió forinthoz jusson az egyesület, ám a program csak akkor indulhat, ha a 100 milliós saját erő is a rendelkezésükre áll. Mint Patonay Imrétől a klub szakmai igazgatójától megtudtuk, az előkészítő munka tovább folytatódik, és van esély arra, hogy elképzeléseik a közeljövőben megvalósuljanak.
- A város vezetői is érzi, hogy valamit tenni kell a sportcsarnokkal és az uszodával. Utóbbi teljes felújításra szorul, így ez a feladat központi támogatásból is megoldható lenne. A dolognak a szakmai oldala sokkal egyszerűbb. Mi évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás nevelésére, ezen a területen már sok tapasztalatot szereztünk. Jelenleg is kapcsolatban állunk több olyan 14-15 éves gyerekkel. akik "kimagaslanak" a korosztályból. Csákánydoroszlón él egy fiú, aki 192 cm magas. Budapesten, Tatán és Tiszaújvárosban is ugyancsak feltérképeztünk magas növésű tizenéveseket. Nagy gond azonban az is, hogy a városban csak két középiskola van, s a szakmaválasztás szempontjából ez nem elegendő kínálat - mondta Patonay Imre, aki az utánpótlás helyzetéről, versenyeredményeiről is szólt.
Megtudtuk: a junior bajnokságban most egy kiemelkedő képességű társaság versenyez, akik még jövőre is ebbe a kategóriába tartoznak. Több fiatalnak is reális esélye van arra, hogy rövid időn belül a felnőtt csapat meghatározó játékosai legyenek. A mezőnyembereket továbbra is körmendiekből szeretnénk nevelni, de a magas embereket "oldalról" lehet előteremteni, mint ahogy az a Lóránt-testvérek esetében történt.
- Ennek a junior csapatnak ez a második éve a bajnokságban, Tavaly az elején még elvertek bennünket, de a szezon vége felé már jöttek az eredmények. Most a táblázat élén állunk. A Sopronnal és az Albacomppal vagyunk partiban, ám az ő játékosállományuk életkora magasabb. Az utánpótlás koncepciónknak az a lényege, hogy élvonalbeli játékosokat neveljünk. Ez azért nem könnyű, mert kicsi a merítési lehetőség, hiszen mi egy kisvárosban élünk és dolgozunk. Ha megnézzük a kosárlabda térképet, akkor láthatjuk, hogy a sportág Körmend, Sopron és Dombóvár kivételével a megyeszékhelyeken erős. Ennek ellenére mi eredményesen dolgozunk. Az 1985-ös korosztály is bekerült az országos döntőbe, de látnunk kell azt is, hogy az utánuk jövő évjáratok gyengébbek, kevés közöttük a magas gyerek. A korosztályos bajnokságokban nem az a legfontosabb célunk, hogy minél eredményesebbek legyünk, hanem az, hogy a legtehetségesebbeket felkészítsük az élvonalbeli szerepléssel járó kihívásokra. Úgy látom, hogy a junior csapatból Kutasi Gergely, Ferencz Csaba és a Lóránt-testvérek szép jövő előtt állnak, de a többiek is felpöröghetnek. Szeretnénk ezekkel a srácokkal 4-5 éves szerződést kötni, fontos, hogy érezzék a bizalmunkat, még akkor is, ha a teljesítési kényszer miatt nem könnyű bekerülni a felnőtt csapatba - érvelt a körmendi szakmai igazgató.

v.t.
Rábavidék
XIV. évfolyam 3. szám


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.