Három milliárdos lehet a kár Körmenden

droszler | 2007. április 28 20:38:54 | körmendi hírek |
Körmenden a korábbi számításoknál jóval nagyobb, mintegy 3 milliárd forintos kár keletkezett a leégett sajtgyárban. A katasztrófavédelem ügyeletese elmondta: az oltás utómunkálatai estig is eltarthatnak. Jelenleg a teljesen megsemmisült épület maradványait próbálják elbontani.

A katasztrófavédelem szóvivõje, Dobson Tibor elmondta, hogy a tûzben senki sem sérült meg, de az anyagi kár tetemes, elérheti akár az egymilliárd forintot is.

- Mi történik most?

- A nagyobb oltási feladatokat már a kollégák elvégezték, köszönöm is nekik azt a tökéletes munkát, amelyet mind a tûzoltóság, mind a rendõrség, mind pedig a polgárõrség emberei az elmúlt idõszakban végeztek, és most folynak az utómunkálatok, hiszen még szükséges az, hogy az erõgépekkel rendezzék a terepet és azokat a tûzfészkeket vagy azokat a helyeket, ahol még valamennyi probléma található, azokat a vízsugárral el tudják oltani. De a végéhez közelednek lassan a munkálatoknak – tájékoztatott Bebes István, Körmend polgármestere.


- Körmend lakossága mit érzékelt az egész esetbõl?

- Azt gondolom azt a hihetetlen nagy füstöt, ami elborította legalábbis a környéket. Más részrõl pedig azt a forgalmat, amit a 8-as és a 86-os útnak a beszûkítése okozhatott. És természetesen azt a füstöt, aminek hatásai következtében a szag is megjelent a városban bizonyos mértékig.

- A gyár hány embert foglalkoztatott, és mi lesz velük ezután?

- Harminc körüli embert foglalkoztatott a gyár. Gondolom, hogy ma még korai elõremenni azokban a dolgokban, amelyek ezt adni tudják. Én abban bízom, hogy az elkövetkezendõ napokban, amikor pontosan kiderül minden, le tudunk ülni a cég vezetõivel megtudjuk a szándékaikat, és nekünk mindenképpen az az elképzelésünk, hogy megpróbáljuk õket maradásra bírni. Én abban bízom, hogy ez sikerülni fog, hiszen vannak területeik még a jelenlegi terület mellett is.

A körmendi sajtgyárat - amely tegnap égett le - teljesen újjá kell építeni, mondta Perlaki Csaba üzemvezetõ. A kárt õ 2-3 milliárd forintra becsüli, míg a Katasztrófavédelem szóvivõje korábban egymilliárd forintról beszélt.

- Hány embernek adtak munkát?

- Harminc embert foglalkoztatunk jelenleg – mondta az üzemvezetõ.

- Mi lesz most az önök cégével, hiszen önök egy nagy külföldi vállalatnak a leányvállalata?

- Nem tudom, még 24 órával se vagyunk a tragédia után. Egyszerûen nem volt még idõnk összeülni, hogy megbeszéljük, hogy mi legyen. Nyilván ez egy olyan kérdés, amit hogyha lett volna idõnk sem lehet 24 óra alatt eldönteni.

- Volt-e biztosításuk?

- Biztosításunk volt, hogy pontosan mire kiterjedõleg, én azt nem tudom, de volt biztosítása a cégnek, már csak azért is, gyakorlatilag minden területe a cégnek az építése óta biztosítva van.

- Azóta kiderült-e már, hogy mi okozta pontosan ezt a tragédiát?

- Ellentétben azzal, hogy hiába mondtam el több helyütt, ennek ellenére a média azt írta le, hogy gázkazán robbant. Nem gázkazán robbant, egy dízel üzemi magasnyomású mosó robbant föl, de még ez sem a helyes megfogalmazás, de gyakorlatilag tûzre kapott.

- Pontosan milyen termékeket gyártottak önök, ameddig még létezett az üzem?

- Ömlesztett élelmiszerkészítményeket ömlesztett sajtokat gyártottunk blokk, illetve reszelt formába.

- Mekkora volt az árbevételük, tehát mekkora cégrõl, mekkora üzemrõl beszélünk?

- Gyakorlatilag a tavaly, tavalyelõtt év ilyen 6 és 8 milliárd forintos árbevételû cégrõl beszélünk.

- Tehát akkor lehet azt mondani, hogy a térségnek például adóbevétel szempontjából is ez egy nagy érvágás lesz.

- Persze, nyilván.

- Mit tudnak mondani egyáltalán most a munkavállalókat?

- Várjuk õket szerdán, én már beszéltem velük, több emberrel is, megkezdjük a pakolást. Jelenleg még mi sem tudjuk, hogy mi történik. Egy biztos, ez nem lesz egy rövid idõn belül kivitelezhetõ dolog akkor sem, hogyha újjáépítjük, hiszen engedélyeztetni kell a dolgokat. De nagyon reméljük, hogyha ez a döntés születik, akkor mindenféle pozitív segítséget meg fogunk kapni mind a városvezetéstõl - amire már ígéretet is kaptunk -, illetve kormányzati szinten is.

- Mekkora a kár mind az ingatlanban becsülhetõ, mind pedig az árukészletben?

- Én tegnap még azt mondtam, hogy több száz millió forint, most már, hogy az ember higgadtan utánanéz, tudja, hogy az egész üzemet újjá kell építeni, milliárdos nagyságrendekrõl beszélhetünk. Tehát két-három milliárd forint.

Cser Zoltán tûzvizsgáló korábban a helyszínen megerõsítette: a tûz egy ládamosó helyiségben keletkezett, pontos okát a részletes szakértõi vizsgálat fogja majd megállapítani, Körmenden.


MR, Boros Péter

FotóK: Lánglovagok


Lakossági kapcsolatok

központi e- mail: kormend[kukac]kormend.hu
központi telefonszám: 94/592-900
fax: 94/410-623
cím:
Körmendi Közös Önkormányzati hivatal,
9900 Körmend, Szabadság tér 7.